Nepravomoćno osuđeni Drago Topolovec preko Ureda gradonačelnika Bandića i Skupštine Grada Zagreba imenuje suce Županijskog suda u Zagrebu?

Nepravomoćno osuđeni Drago Topolovec preko Ureda gradonačelnika Bandića i Skupštine Grada Zagreba imenuje suce Županijskog suda u Zagrebu?

Drago Topolovec je osoba koja je priznala Uskokove optužbe za izvlačenje novca iz udruge ZAFAZ, u “aferi” poznatoj po prvookrivljenom Robertu Ljutiću, suradniku i bivšem tjelohranitelju gradonačelnika Milana Bandića, gdje se Drago Topolovec nagodio s tužiteljstvom , te je od strane Županijskog suda u Zagrebu nepravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od 10 mjeseci uz uvjet da 3 godine ne počini novo kazneno djelo.

Gotovo nevjerojatno zvuči podatak, da je Smiljana Topolovec, supruga nepravomoćno osuđenog Drage Topoloveca, dana 18.04.2019. godine odlukom Skupštine Grada Zagreba imenovana sucem porotnikom Županijskog suda u Zagrebu, dakle istog onog koji je njezinog supruga nepravomoćno osudio krajem listopada 2018. godine zbog nezakonitog izvlačenja 53.000 kuna iz udruge ZAFAZ, a koje nezakonitosti su se događale u periodu od ožujka 2013.g. do mjeseca sijećnja 2016.g. Također nevjerojatno zvuči i podatak da je Drago Topolovec i dalje predsjednik udruge Zajednica folklornog amaterizma Grada Zagreba, odnosno ZAFAZ-a, a čiji je osnivač Grad Zagreb, s godišnjim proraćunom od cca 1.000.000 kuna, od kojih najmanje 800.000 kuna uplaćuje Grad Zagreb preko gradskog ureda za kulturu.

Sudac porotnik postaje se na prijedlog građana, gdje Vijeće gradske četvrti analizira prijedloge građana i glasa o pojedinim kandidatima i potom Vijeće gradske četvrti svoje prijedloge šalje Skupštini grada Zagreba koja potom ponovno glasa o kandidatima, te o izabranim kandidatima izvještava Općinske i Županijske sudove u Zagrebu. Drago Topolovec vijećnik je Gradske četvrti Podsljeme, koje je u čak 3 mandata bio i predsjednik. Prema informacijama koje  smo dobili od jednog vijećnika gradske četvrti Podsljeme na sjednici Vijeća gradske četvrti Podsljeme bila su predložena 3 kandidata za suce porotnike zajedno sa Smiljanom Topolovec, od kojih su dva kandidata dobila jednoglasnu podršku Vijeća, dok Smiljana Topolovec kao treći kandidat prilikom glasanja nije dobila natpolovičnu većinu glasova. Nakon toga je vijećnik Drago Topolovec tražio da se ponovno glasa o svim kandidatima, isti zahtjev je odbijen, ali je kao kompromisno rješenje otišao i prijedlog za njegovu suprugu Smiljanu Topolovec.

Navodno preostala 2 kandidata GČ Podsljeme za suca porotnika nisu prošla “filter” Odbora kojim rukovodi Milana Vuković-Runjić zbog podnijetih anonimnih prijava protiv istih.  

Za Dragu Topolovca njegovi susjedi i poznanici s kojima smo razgovarali navode da se radi o moćnoj osobi kojoj se nije dobro zamjeriti i koji je godinama vezan bliskim i prijateljskim odnosima s gradonačelnikom Milanom Bandićem i s kojim se viđa gotovo svakodnevno, bez obzira na gradonačelnikov pretrpani dnevni raspored. On i njegova supruga Smiljana navodno održavaju i gradonaćelnikovu vikendicu u  Vidovcu. Navedena vikendica izgrađena je u zelenom pojasu koji je kasnije prenamijenjen zahvaljujući upravo prijedlogu Drage Topolovca, tadašnjeg predsjednika GČ Podsljeme, a prema izjavama stanovnika četvrti, Drago Topolovec je sudjelovao u svom višegodišnjem mandatu u više sumnjivih prenamjena zemljišta, među inim i prenamjeni zemljišta tzv Kulmerovih Dvora. Tada poljoprivredne parcele gdje se sada nalazi gradonačelnikova vikendica u Vidovcu otkupljivao je tast Drage Topolovca, Stjepan Vuljar čija je biografija također intrigantna. Stjepan Vuljar bivši je pripadnik tzv. POP grupe, koja je djelovala u tadašnjoj Službi javne sigurnosti u Đorđićevoj ulici, a bavila se isključivo progonom političkih zatvorenika i usko surađivala, odnosno bila operativno krilo tadašnje Službe državne bezbednosti, odnosno SDS. Između ostalih, Stjepan Vuljar je obavljao tzv. informativni razgovor sa predsjednikom Franjom Tuđmanom, čime se navodno višekratno hvalio. Krajem 80.tih godina prošlog stoljeća nakratko je napustio tadašnju “miliciju” , da bi se ponovno vratio početkom rata kada je ponovno radio u Đorđićevoj na suzbijanju gospodarskog kriminaliteta, da bi sredinom 90.tih godina, nakon sumnjive privatizacije jedne od pivovara, koji predmet je vodio, otišao u mirovinu. Po odlasku u mirovinu i dolaskom na mjesto gradonačelnika, Milan Bandić zapošljava Stjepana Vuljara u Zagrebačke ceste na radno mjesto pravnika, gdje se isti zadržava 10 tak godina.

Autor: M.K/Totalno.hr

 

 

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI