Kuščević: Među potpisima prekrižena imena, dupli potpisi, nepostojeći ili neispravni OIB-ovi, maloljetnici i preminuli

Kuščević: Među potpisima prekrižena imena, dupli potpisi, nepostojeći ili neispravni OIB-ovi, maloljetnici i preminuli

Ministar uprave Lovro Kuščević izvijestio je u srijedu da je prilikom utvrđivanja vjerodostojnosti potpisa prikupljenih za raspisivanje referenduma o izmjenama izbornog zakonodavstva i ukidanju Istanbulske konvencije utvrđeno da je u sve tri skupine potpisa bilo prekriženih imena, duplih potpisa, nepostojećih ili neispravnih OIB-a, potpisa maloljetnih osoba, kao i preminulih osoba i onih koje nisu hrvatski državljani.

Utvrđen je i velik broj identičnih potpisnih lista u obje inicijative, zbog čega se sumnja da su se isti podaci koristili u obje inicijative, rekao je Kuščević na konferenciji za novinare nakon što je Vladi predao izvješće na 47 stranica o provjeri milijun i 200 tisuća potpisa birača iz zahtjeva za raspisivanjem državnog referenduma inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj..

Očekivani rezultati – već niz godina između 9 i 11 posto nevaljanih potpisa za razne referendumske inicijative

Rezultati su očekivani, rekao je Kuščević jer se broj nevaljanih potpisa kreće između 9 i 11 posto već niz godina za razne referendumske inicijative.

Svaki glas koji je tvrtka APIS IT označila kao nevažeći prošao je još kontrolu povjerenstva, naglasio je Kuščević.

APIS IT provjeravao je broj i vjerodostojnost svih potpisa birača na temelju nekoliko kriterija, sukladno Zakonu o referendumu.

Potpisnik se morao nalaziti u registru birača na dan 27. svibnja 2018., odnosno zadnji dan prikupljanja potpisa. Točno i čitko moralo je biti navedeno ime i prezime potpisnika koje je identično onome upisanom u registru birača, te ispravan i potpun OIB.

Morali su biti popunjeni svi podaci u pojedinom retku u potpisnoj listi – ime i prezime, OIB, i potpis. Ti podaci nisu smjeli biti ispravljani, prekriženi ili nadopunjavani.

Provjerom broja i vjerodostojnosti svih potpisa birača iz zahtjeva za raspisivanjem državnog referenduma za sva tri referendumska pitanja jednoglasno je utvrđeno da ni za jedan zahtjev nije prikupljeno dovoljan broj potpisa.

Ministarstvo uprave objavit će cjelovito izvješće na web stranici Vlade

Građanske inicijative Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj trebale su prikupiti 374.740 valjanih potpisa da bi se raspisali referendumi.

Narod odlučuje za prvu referendumsku inicijativu prikupio je 412.325, od kojih je ispravno 371.450, a neispravno 40.875.

Za drugu inicijativu prikupili su 407.835, od kojih ispravno 367.169, a neispravno 40.666.

Istina o Istanbulskoj predala je 390.916 potpisa, ispravnih je bilo 345.942, a neispravnih 44.974.

Kako bi se omogućio zainteresiranoj javnosti uvid zašto je dio potpisa odbačen, Ministarstvo uprave objavit će cjelovito izvješće na preko 50 stranica na web stranici Vlade. (Hina)

Foto/Josip Regovic/PIXSELL

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI