Uz Dan neovisnosti vijenci visokih državnih izaslanstava za poginule branitelje na Mirogoju

Uz Dan neovisnosti vijenci visokih državnih izaslanstava za poginule branitelje na Mirogoju

Hrvatski premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je u Zagrebu na Dan neovisnosti predvodio državni vrh u odavanju počasti poginulima za domovinu polaganjem vijenaca na Mirogoju te se tom prigodom prisjetio proglašenja neovisnosti prije 27 godina.

“Danas, na Dan neovisnosti prisjećamo se vremena kada je Hrvatski sabor donio odluku o raskidanju svih državnopravnih sveza s bivšom državom, samo dan nakon raketiranja Banskih dvora od strane agresorske JNA”, podsjetio je premijer Plenković nakon polaganja vijenaca te istaknuo kako je riječ o prijelomnoj odluci u procesu osamostaljivanja Republike Hrvatske i ključnom preduvjetu za međunarodno priznanje Hrvatske koje je uslijedilo samo tri mjeseca kasnije.

Plenković: Bilo je to vrijeme nacionalnog entuzijazma, pred nama je još puno zadaća

“To je bilo vrijeme Domovinskog rata, vrijeme obrane, vrijeme velikoga nacionalnog entuzijazma, vrijeme državništva prvoga predsjednika Franje Tuđmana i uz potporu cijeloga hrvatskoga naroda, a posebno hrvatskih branitelja, ostvaren je ključni cilj slobodne samostalne i neovisne države”, istaknuo je Plenković.

Taj cilj, dodao je, nastavljamo i danas, skoro 30-ak godina kasnije, ovoga puta čvrsto ukorijenjeni u u europski i u transatlantski kontekst.

Kao zadaće koje su su pred nama izdvojio je jačanje gospodarskog rasta i boljeg standarda života svih hrvatskih ljudi, jačanje hrvatskih institucija i njihove samostalnosti “da budu tako snažne bez bilo kakvih upliva i da ulijevaju povjerenje hrvatskim građanima”.

Na tom tragu i Vlada i parlamentarna većina sve što rade je u nastojanju osnaživanja gospodarskih trendova u čemu, kaže premijer, svi vidimo postignute korake naprijed.

“Naravno da puno toga još treba napraviti i u toj zadaći ćemo biti ustrajni u vremenu koje je pred nama”, poručio je premijer koji je predvodio Vladino izaslanstvo u kojemu su bili i ministri Damir Krstičević, Davor Božinović, Dražen Bošnjaković, Tomo Medved te Nina Obuljen Koržinek.

Zajednički vijenci predsjednice Republike, premijera i predsjednika Sabora položeni su kod spomenika “Glas hrvatske žrtve – Zid boli”, kod Središnjega križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, te na Krematoriju kod zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata.

Jandroković naglasio presudnu ulogu prvog hrvatskog predsjednika

U programu obilježavanja 27. obljetnice neovisnosti RH, saborsko izaslanstvo predvodio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković koji se također prisjetio povijesnog događaja 8. listopada 1991. koji je otvorio put ka međunarodnom priznanju Hrvatske.

“To je dan kada smo jasno rekli da više nismo dio Jugoslavije i da Hrvatska kreće na svoj put kao samostalna država”, rekao je Jandroković nakon polaganja vijenaca.

Posjetio je i na to da je tom danu prethodilo raketiranje Banskih dvora i pokušaj da se ubije tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana.

“Trebalo bi možda razmisliti danas što bi bilo da se zaista to i dogodilo i da su oni koji su ga pokušali ubiti, taj svoj cilj i ostvarili. Očito je da je Franjo Tuđman bio čovjek koji je odigrao presudnu ulogu u stvaranju Hrvatske, naravno, uz hrvatske branitelje i sve one koji su se hrabro borili i pobijedili u Domovinskom ratu”, rekao je Jandroković.

Naglasio je i ulogu Hrvatskog sabora koji je donio odluku o raskidu svih državnopravnih i ustavnih sveza s bivšom državom.

Kao i uvijek u hrvatskoj povijesti, Sabor je bilo tijelo, taj temelj koji se brinuo o suverenosti RH, o interesima hrvatske države i naroda i zato s ponosom obilježavamo ovaj dan, poručio je predsjednik Sabora.

Vijenac poginulima za domovinu je u ime hrvatske predsjednice položio njezin izaslanik Vlado Galić.


Tekst i video/Hina/Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI