HAJKA NA NEODGOVORNE GRAĐANE OD STRANE VLASTI: Nedemokratski duh koji je pušten iz boce mora se vratiti natrag

HAJKA NA NEODGOVORNE GRAĐANE OD STRANE VLASTI: Nedemokratski duh koji je pušten iz boce mora se vratiti natrag

Najveći problem koji bi se u kratkom roku mogao pojaviti u društvu kao reakcija na koronavirus je nekontrolirano jačanje totalitarnog mentaliteta. Analiza je već pokazala kako ni u uvjetima ovako ekstremnog društvenog stresa nema dokaza da su totalitarna društva efikasnija od demokratskih, naprotiv. Unatoč tome, birokratsko-totalitarni duh pušten je iz boce, piše Velimir Šonje.

Hajka na „neodgovorne građane“ potaknuta od strane vlasti počela je pred četiri dana kada se broj potvrđeno zaraženih u Hrvatskoj najviše povećao (pogledajte vrh hrvatske linije na slici za 21.3.). Takva kampanja je u početku zamrzavanja društva razumljiva i potrebna radi upozorenja građana na ozbiljnost stanja i utjerivanja u red nesmotrenih, zbunjenih, neinformiranih i idiota. Međutim, hajka na građane ima tamnu stranu medalje, o čemu treba dobro promisliti kada sve ovo prođe, radi pripreme za eventualni budući sličan stres.

Prvo do čega može dovesti bezgranično povjerenje u moć vlasti vidjeli smo u Kini gdje su komunističke vlasti izolirale dvoje liječnika-zviždača koji su, da ih se pustilo ga govore i slušalo na vrijeme (oko 1.1.), mogli spriječiti ovu globalnu pošast! Ta informacija nije poznata na društvenim mrežama na kojima obožavatelji Kine, Rusije i drugih totalitarnih sustava niču kao gljive poslije kiše.

Drugo, imali smo dramatičnu društvenu stigmatizaciju čovjeka iz Karlovca i jedne obitelji iz Splita iako su se ponašali potpuno u skladu s uputama zdravstvenih vlasti, ali ih je „narod“ optužio za širenje epidemije! Nije prošlo dugo do traženja linča.

Treće, nakon što su nas godinama uvjeravali u administrativna rasterećenja i ukidanje pečata, birokrati su umjesto on-line informacijskog sustava izmislili pisane potvrde s potpisom i pečatom za kretanje, kao da je 1945. Ovo nije zalaganje protiv ograničenja kretanja koje u ovoj fazi smatram opravdanima, već upozorenje na to da birokratski organizam ima svoju unutarnju inerciju koja je nesalomljiva i koristi svaku situaciju za signaliziranje potrebe za svojim besmislenim uslugama.

Četvrto, Pravni fakultet u Zagrebu priopćenjem pročitanim u večernjem dnevniku državne TV u ponedjeljak pozvao je policiju na primjenu kaznenog zakona, iako nisu mogli imati informaciju o tome kako sustav stvarno funkcionira jer je vrijeme koje je potrebno za stručno upoznavanje s funkcioniranjem sustava jednostavno – nemoguće kratko. Glas komentatora koji je čitao to priopćenje u kojem profesori govore policiji što da radi, ne slučajno, podsjećao je na glas iz Filmskih novosti u SFRJ.

Peto, Vlada u anti-recesijskim mjerama nije predvidjela niti jednu mjeru stvarnog rasterećenja, nego samo odgode plaćanja poreza i doprinosa, kao da će se sve brzo vratiti na staro. To nije samo nesnalaženje i taktiziranje, nego i odraz interesa javnog sektora za obranu zauzetih proračunskih položaja i odgode prilagođavanja. Neće nedostajati onih koji će se sakriti iza osjećaja ponosa i potpore zdravstvenim djelatnicima, policajcima, vojnicima koji svi dijelimo, ne bi li zadržali status quo kakav njima odgovara, pa da trošak krize opet, kao i 2009., plati privatni sektor. Još manje nedostaje onih koji kalkuliraju da će sve brzo proći i da će se punjenje proračuna nastaviti po starom.

Izolirani smo, dakle, i rasuti, ustrašeni, pod stresom, ne smijemo se okupljati. Kao takvi smo idealan plijen komitetskim predatorima koji ne samo da imaju propusnice, nego jedva čekaju sve „resurse“ staviti pod svoju kontrolu. Oni će to na razini priče činiti u ime općeg dobra, naravno, a suprotne stavove će proskribirati i opet potaknuti ideološke bitke i hajke kroz koje se s enormnim naporima pokušavamo probiti.

Međutim, društvo će dugoročno preživjeti i postati uspješno samo ako njegovo fino socijalno i gospodarsko tkanje ostane nerasparano, ako među donositeljima odluka prevladaju hladne glave i pametna rješenja, i ako će u Hrvatskoj postojati dovoljan broj ljudi koji će znati mudro pomiriti ustavne vrednote, osobne slobode i gospodarski život s borbom protiv korone. Za to je prostor još uvijek, ali ne i zauvijek, otvoren!…Nastavi čitati

Izvor/arhivanalitika.hr/ Foto: Pixabay

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI