NEMA ZAJE**NCIJE S GENERALOM! Tolj zaštitio hrvatsku javnost od “prokušane udbaško-kosovske metode”

NEMA ZAJE**NCIJE S GENERALOM! Tolj zaštitio hrvatsku javnost od “prokušane udbaško-kosovske metode”

Vratimo se još jednom događaju koji plijeni pozornost a riječ je o zahtjevu generala prema predsjedniku države Zoranu Milanoviću da potpiše rješenje o pomilovanju Mustača i Perkovića, koji su osuđeni u Njemačkoj zbog ubojstva Đurekovića. Ne smijemo pritom zanemariti činjenicu da nisu svi generali za nešto takvog, a među onima koji takav zahtjev osuđuju je umirovljeni general-bojnik Ivan Tolj, koji rezoluntno naglašava da generali nisu ni lijevi ni desni a ni stranački. Oni su nešto iznad svega i njima se ne smije manipulirati. Pomilovanje bi svakako unijelo nezadovoljstvo i razdor u društvu, a očit je i razdor unutar braniteljske populacije.

Jedan od prvih 48 osnivača HDZ-a kada je za predsjednika te stranke izabran Franjo Tuđman, hrvatski general u mirovini i pjesnik-autor više zbirki pjesama, rodom iz mjesta Blatnica kod Čitluka, nekadašnji načelnik Političke uprave u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske, general-bojnik Ivan Tolj komentirao je “navodnu inicijativu generala” koji traže pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača te kazao da su to “prokušane udbaško-kosovske metode”.

Očito je prema riječima Tolja na djelu jedna tajna operacija koja je objelodanjena uoči Uskrsa i o kojoj većina generala nije imala pojma. Prije svega žalosno je što taj slučaj nije sankcionirala sama Hrvatska, već je to morala učiniti Njemačka, a druga stvar koja bode u oči je očitost u ciljanju na pojedine generale koji su bili spremno potpisati peticiju predsjedniku države.

“Ako gledate ovaj udbaško-kosovski rukopis, on je evidentan i zato smo rekli da je to specijalna operacija i nalik je onome što se nama događalo početkom Domovinskog rata kad je udbaško-kosovska klika operirala po Hrvatskoj. Samo znate, vrlo je nezgodno ako vidite sličan rukopis 30 godina kasnije, u suverenoj i stabilnoj hrvatskoj državi”, rekao je general Tolj.

Druga nelogičnost je ta da se pomilovanje traži i zbog njihovog sudjelovanja u domovinskom ratu. Stoga su i neke braniteljske udruge digle svoj glas protiv,

Ovo bi bio presedan koji dokazuje da postoje dvostruka mjerila prema sudionicima Domovinskog rata, stoji među ostalim, u priopćenju Zajednice branitelja HDZ-a “Gojko Šušak”.

Pitanje je i kakvo to milosrđe spominju generali kad nitko nije još pokazao milosrđe prema braniteljima koji sjede u zatvorima u Hrvatskoj i izvan nje, pa bi sad trebalo značiti da Mustač i Perković koji su dobili čin brigadira vrijede više od običnih branitelja koji su se borili na prvim crtama bojišnice.

Dvojica bivših visokorangiranih pripadnika jugoslavenske Službe državne sigurnosti UDBA, a kasnije i visokorangiranih članova hrvatskih obavještajnih službi u vrijeme Domovinskog rata, Josip Perković i Zdravko Mustač, nakon što su obojica pred Visokim zemaljskim sudom u Münchenu 2016. godine osuđeni na kazne doživotnog zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj 1983. godine, oni su 2019. povratno izručeni Hrvatskoj gdje im je doživotna robija preinačena u dugotrajne zatvorske kazne.

Podsjetimo, generali Ivan Tolj, Ivan Kapular, Andrija Hebrang, Žarko Tole i Ivica Primorac protive se pomilovanju Perkovića i Mustača, a ostali izmanipulirani generali potpisnici toga bizarnog “slučaja pomilovanja” ni krivi ni dužni trpe poniženja svojih suboraca!

Dakle, ovaj slučaj nije samo podijelio hrvatsko društvo i branitelje već i generale jer i dalje nije poznato čija je zapravo inicijativa o pomilovanju nekadašnjih šefova UDBE i među generalima nema složnosti u tome pa se nameće zaključak kako su na djelu stare oprobane “kosovsko-udbaške metode” kojima je cilj stvoriti razdor i stvaraju podjele u hrvatskom narodu.

Foto: Screenshot/ Izvor Arhiva HGZ

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI