Zbog negativnih prometnih trendova policija najavljuje pojačane aktivnosti

Zbog negativnih prometnih trendova policija najavljuje pojačane aktivnosti

Zbog negativnih trendova u prometu, policija će do kraja ove godine, poduzimati pojačane preventivne i represivne aktivnosti.

Negativni pokazatelji stanja sigurnosti u cestovnom prometu u bitnome odstupaju od zacrtanih ciljeva iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH za razdoblje od 2011. do 2020. godine. Analizom podataka o prometnim nesrećama sa smrtno stradalim osobama u ovoj godini, proizlazi da su sudionici nesreća najčešće smrtno stradavali zbog grešaka koje se odnose na nepropisno kretanje vozila po kolniku, zatim zbog neprilagođene brzine, vožnje na nedovoljnoj udaljenosti, nepropisnog pretjecanja itd.

U prvih osam mjeseci 2018. godine, u prometnim nesrećama smrtno je stradalo 217 osoba, odnosno isti broj kao i 2017. godine, a tijekom mjeseca rujna nastavljen je nezadovoljavajući trend smrtnog stradavanja, odnosno do 20. rujna 2018. godine, poginule su 234 osobe, odnosno 3 osobe ili 1,3% više nego do 20. rujna 2017. godine u kojem razdoblju je poginula 231osoba.

Praćenjem statističkih pokazatelja o prometnim nesrećama iz prethodnih godina, proizlazi da se u razdoblju pred nama, od rujna do prosinca, evidentira veći broj prometnih nesreća s težim posljedicama.

U cilju zaustavljanja navedenog negativnog trenda, odnosno preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica te povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, policija će do kraja ove odine kontinuirano, a posebice u dane vikenda, poduzimati pojačane aktivnosti usmjerene najprije na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“, kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala.

Posebna će se pozornost pokloniti vožnji pod utjecajem alkohola, nepoštivanju dopuštene brzine, korištenju sigurnosnog pojasa vozača, ali i svih putnika, kao i prijevozu djece, uporabi mobitela, korištenju zaštitne kacige, kao i druge prekršaje. U provođenje planiranih aktivnosti biti će uključen maksimalan raspoloživi broj policijskih službenika operativnog sastava policije, kao i sva raspoloživa tehnika, kažu u policiji.

Napominju da će prema vozačima koji čine najteže prometne prekršaje, a posebice prema recidivistima, dosljedno primjenjivati policijske ovlasti temeljem kojih se vozača u prekršaju smješta u posebne prostorije do otriježnjenja na rok do 12 sati ili se isti uhićuje i privodi na nadležni prekršajni sud radi provođenja žurnog prekršajnog postupka. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI