NEDOVOLJNJA SURADNJA: Američki predsjednik Trump prijeti uvođenjem carina Meksiku

NEDOVOLJNJA SURADNJA: Američki predsjednik Trump prijeti uvođenjem carina Meksiku

Američki predsjednik Donald J.Trump zaprijetio je u četvrtak uvođenjem carina na automobile iz Meksika ako Meksiko ne nastavi surađivati s Washingtonom po pitanju imigracija i krijumčarenja droge duž južne američke granice.

Trump je rekao reporterima u Bijeloj kući da će uvesti carine na automobile ili zatvoriti granicu, ali bi mogao početi s uvođenjem carina. Također je poručio da će Meksiko imati jednu godinu da zaustavi protok droge prije nego što carine stupe na snagu.

“Meksiko mora razumjeti da ćemo zatvoriti granicu ili bih mogao uvesti carine”, rekao je Trump.

Trump je rekao da će “vjerojatno krenuti s carinama jer bi to mogao biti veoma snažan poticaj”.

Američki predsjednik je prošli petak upozorio da će zatvoriti granicu s Meksikom ovaj tjedan ako Meksiko ne poduzme nešto da zaustavi protok ilegalnih migranata preko granice.

U četvrtak je rekao da je putem medija zatražio da Meksiko obuzda priljev imigranata i smanji pritisak na granici sa SAD-om.

Meksički izvoznici rekli su ovaj tjedan da razmatraju slanje robe u SAD zračnim prijevozom kako bi izbjegli kilometarske kolone kamiona na granicu uzrokovane micanje saveznih agenata s carinskih kontrola na imigracijske dužnosti.

Tvrtke koje izvoze dijelove automobila i medicinsku opremu razmatraju mnogo skuplji zračni prijevoz kako bi izbjegle sankcije u slučaju kašnjenja s isporukom američkim klijentima, kao i zatvaranje tvornica, rekao je u srijedu Luis Aguirre, predsjednik meksičke komore proizvođačke industrije INDEX. (Hina)

Foto/White House

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI