Nedostatak kvoruma spriječio glasanje o MUP-ovom izvješću o sigurnosti granica

Nedostatak kvoruma spriječio glasanje o MUP-ovom izvješću o sigurnosti granica

Zbog nedostatka kvoruma saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost u petak nije prihvatio izvješće Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) o stanju sigurnosti državne granice, provođenju postupaka za ostvarivanje međunarodne zaštite te ispunjavanju uvjeta za pristupanje Schengenu.

Izvješće nije prihvaćeno budući da je većina članova saborskog Odbora napustila sjednicu kako bi sudjelovali u izglasavanju paketa izmjena devet poreznih zakona odnosno četvrtog kruga porezne reforme koji donosi porezno rasterećenje od 2,4 milijarde dolara. O MUP-ovom izvješću članovi odbora glasat će na svojoj idućoj sjednici.

U MUP-ovom izvješću, koje su članovima Odbora predstavili državna tajnica u MUP-u Terezija Gras i načelnik Uprave za granicu MUP-a Zoran Ničeno, istaknuto je da hrvatska policija nastavlja raditi svoj posao prema zadanim planovima koji uključuju jačanje granične policije po pitanju ljudstva i tehnike.

Gras: Odbacujem da je Hrvatska postala čuvar granice na uštrb ljudskih prava

”Hrvatska danas radi sve što jedna punopravna zemlja članica Scengena treba raditi na granici. Pritom provodimo zakon o šengenskim granicama, ali se istodobno pridržavamo svih drugih obveza koje smo kao članica EU preuzeli. Pritom prvenstveno mislim na poštivanje ljudskih prava. Odlučno odbacujem optužbe da je Hrvatska postala čuvar granice na uštrb ljudskih prava, a sve kako bi ušla u Schengen”, naglasila je Gras.

Državna tajnica dodala je da je MUP u usporedbi s ostalim državama članicama EU prošao najširu evaluaciju te da Hrvatska kvalitetnije ispunjava standarde od Bugarske i Rumunjske koje su dobile ‘zeleno svjetlo’ od Europske komisije za ulazak u Schengen još 2011. Gras je dodala i da MUP ima ”dobru i intenzivnu” suradnju s Frontexom i Agencijom Europske unije za temeljna prava (FRA).

Odgovarajući na pitanja SDP-ovog člana odbora Franka Vidovića vezana za dva nedavna slučaja ranjavanja nezakonitih migranata, Ničeno je pojasnio da se policija drži pravilnika o uporabi vatrenog oružja te da je do ranjavanja došlo zbog spleta okolonosti na neprohodnom terenu.

”Policija je u području Gorskog kotara pojačala mjere sigurnosti i nadzor na zahtjev lokalnog stanovništva, planinara, izletnika i vlasnika vikendica. Stanovnici se osjećaju sigurnije, a njihova sigurnost je naš prioritet”, ustvrdio je Ničeno.

Zgroženi humanitarnom situacijom u BiH

Načelnik Uprave za granicu osvrnuo se i na humanitarne neprilike u Bihaću, ocijenivši da je MUP ”zgrožen humanitarnom situacijom” u tom bosanskohercegovačkom gradu. Pritom je ustvrdio da se u dijelu javnosti stječe dojam da je za neprilike u susjednoj državi kriva hrvatska policija, što je ocijenio nedopustivim. Ničeno je dodao i da potpora vojske na granici nije potrebna, budući da se policija oslanja na vlastitu kadrovsku i tehničku potporu.

Govoreći o optužbama na račun postupanja hrvatske policije prema migrantima, Ničeno je podsjetio na brojne slučajeve u kojima su policajci spašavali migrante, poput spašavanja trudnice na Plješivici i i spašavanja djece iz kombija krijumčara koji se izbjegavajući policiju zaletio u Kupu. ”Svaki dan imamo slične slučajeve, ali smo suočeni i s lažnim prijavama”, naglasio je.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović se usaglasila s Ničenom da postoje lažne pritužbe, ali i da postoje utemeljene pritužbe. ”Niste nas uvjerili da se takve situacije nisu dogodile. Hrvatsku policiju ocrnjuju oni koji zataškavaju takve događaje, a ne oni koji te događaje razotkrivaju”, poručila je.

Ranije su na sjednici Odbora jednoglasno prihvaćeni konačni prijedlog Zakona o obalnoj straži Republike Hrvatske, konačni prijedlog Zakona o obradi biometrijskih podataka i konačni prijedlog Zakona o privatnoj zaštiti. (Hina)

Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI