Nedjelja 3. tjedan došašća: Bože, ti vidiš: mi s vjerom očekujemo blagdan rođenja Gospodnjega!

Nedjelja 3. tjedan došašća: Bože, ti vidiš: mi s vjerom očekujemo blagdan rođenja Gospodnjega!

Adventske nedjelje. Prva nedjelja došašća donosi poruku pokore, molitve i dobrih djela. Druga nedjelja zove se Ditići, Djetići. Tada su u prvome planu djeca koju treba otkupljivati darovima s popratnom poukom o posluhu i dobroti u životu. Kod nas je Treća nedjelja došašća značajna, jer je ona proglašena Nedjeljom Caritasa, što se uklapa u adventsku i božićnu darežljivost onima kojima smo kao braća i sestre dužni pomoći. To je naša kršćanska socijalna osjetljivost. Inače Treća nedjelja nosi naslov Materice, što znači da posebnu pozornost moramo posvetiti majkama i ženama. Na ovu nedjelju imamo materinsko načelo, a ono je ljubav. Ideja Caritasa tako se izvrsno poklapa s materinstvom. Četvrta nedjelja došašća posvećena je očevima naših obitelji i zove se u narodnoj tradiciji Očići. Na Badnji dan sjećamo se prvoga roditeljskog para Adama i Eve, a odmah sutradan na Božić dominiraju našom sviješću novi Adam i nova Eva, tj. Gospa Majka i Isus Adam!

Svake nedjelje došašća, na adventskom vijencu pali se po jedna svijeća više. Četiri svijeće simboliziraju godišnja doba: zimu, proljeće, ljeto i jesen, zatim razdoblja Božjih zahvata u povijesti: stvaranje, utjelovljenje, otkupljenje i svršetak. Njihov plameni kliktaj najava je božićne radosti i sreće.

Moliti kroz došašće: dan 15 – Sefanija 3,15

Sefanija 3,15 – Jahve te riješio tvoje osude, neprijatelje tvoje uklonio! Jahve, kralj Izraelov, u sredini je tvojoj! Ne boj se više zla!

Za meditaciju:

Čak i ako se osjećaš pod pritiskom, čak i ako postoje ljudi koji se prema tebi odnose neprijateljski smiješ u molitvi osjetiti samopouzdanje. Bog želi da živiš slobodno i bez straha, smjelo i s pouzdanjem u njegovo obećanje da će ti pomoći u borbi protiv zla. Moli Boga da ukloni nepotrebni strah iz tvog života. Neka ovaj tjedan došašća bude u znaku otkrivanja Božje snage djelatne u tvom životu.

Molitva:

Svemogući Bože pomozi mi sjetiti se da nisam nikad sam sa svojim teretom već da mi ga ti pomažeš nositi. Amen. Bože, ti vidiš: mi s vjerom očekujemo blagdan rođenja Gospodnjega. Molimo te da nam bude događaj spasenja te ga radosno proslavimo svečanom službom hvale. Po Gospodinu našem Isusu Kristu, Sinu tvome, koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.

Izvor/ medjugorje.info/ MOLITVA – Nedjelja 3. tjedan došašća

 

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI