Navracsics: Europske snage solidarnosti imaju potencijal rasti poput Erasmusa

Navracsics: Europske snage solidarnosti imaju potencijal rasti poput Erasmusa

U Europske snage solidarnosti treba uključiti mlade s invaliditetom, kao i one iz siromašnih područja, složili su se zastupnici Europskog parlamenta, dok povjerenik Komisije Tibor Navracsics ističe da raste popularnost programa u kojemu je od 2016. na projektima sudjelovalo gotovo 12 tisuća mladih.

Europske snage solidarnosti inicijativa su Europske unije kojom se stvaraju mogućnosti za mlade da volontiraju ili rade u svojim zemljama ili u inozemstvu na projektima koji koriste zajednicama i ljudima diljem Europe.

Novim pravilima koja su u utorak usvojena s 513 glasova za, 95 protiv i 64 suzdržanih proširuje se opseg djelovanja Europskih snaga solidarnosti.

Aktivnosti se šire na pružanje humanitarne pomoći izvan Europske unije, omogućava se pristup mladima s invaliditetom, mladima koji imaju problemima sa zdravljem te mladima iz siromašnih područja ili migrantskom pozadinom.

Povjerenik Europske komisije za obrazovanje, kulturu, sport i mlade, Tibor Navracsics poručio je u ponedjeljak da će program učiniti mlade neovisnima i lansirati ih na tržište rada.

„Mladi su ti koji čine razliku”, rekao je povjerenik Komisije zbog čega vjeruje da “program Europskih snaga solidarnosti ima potencijala postati popularan poput Erasmusa”.

Prijave za Europske snage solidarnosti moguće su s navršenih 17 godina, ali potrebno je imati najmanje 18, a najviše 30 godina za rad na projektima.

Volontiranje u projektima solidarnosti traje od tri do šest mjeseci i maksimalno se može produljiti na još šest mjeseci i ukupno potrajati jednu godinu. Pripravništvo može potrajati između tri i šest mjeseci, dok se ugovori za rad moraju izdavati za najmanje tri mjeseca.

„Europske snage solidarnosti mogu postati odskočna daska za tisuće mladih ljudi. Možemo im pružiti znanje i iskustvo“, rekla je izvjestiteljica iz Odbora za kulturu i obrazovanje, češka zastupnica Michaela Šojdrova (EPP) u ponedjeljak za vrijeme plenarne sjednice u Strasbourgu.

Prema podacima Europske komisije o stanju u 2018. godini, preko 93 tisuće mladih se registriralo na portalu Europskih snaga solidarnosti, što je preduvjet je za uključivanje u program, a preko 10 tisuća mladih već je aktivno u nekom obliku – volontiranju, pripravništvu ili radnom odnosu.

U Hrvatskoj se registriralo preko 800 mladih, a više od 300 ih je aktivno u projektima prema podacima iz 2018. Mladi su najaktivniji u Italiji, Španjolskoj i Poljskoj.

Povjerenik Komisije raspolaže aktualnijim podacima pa je tijekom rasprave na plenarnoj sjednici istaknuo da je broj mladih nastavio rasti i da se „113 tisuća mladih prijavilo za program, a gotovo 12 tisuća njih već je započelo s aktivnostima“.

U novom Višegodišnjem financijskom okviru 2021.-2027. Europski parlament za Europske snage solidarnosti predlaže 1,26 milijardi eura, čime bi se omogućilo sudjelovanje 350 tisuća mladih.

Hrvatska eurozastupnica Ivana Maletić (EPP) pozdravlja povećanje proračuna jer smatra da postoji opravdana potreba za time.

„Mladi često pitaju o mogućnostima volontiranja, žele u slobodno vrijeme doprinositi društvu i pomagati ljudima u nevolji. Bilo da je riječ o prirodnim katastrofama poput požara, poplava i potresa s kojima smo se, nažalost posebno zadnjih godina suočavali do drugih različitih humanitarnih aktivnosti“, rekla je Maletić na plenarnoj sjednici.

Zastupnici kritični prema inicijativi ranije su isticali da se mladima, prije no što ih se pozove na volontiranje, treba osigurati zaposlenje i uvjete za život, te da se u projektima volontiranja mora prvenstvo dati interesima građana EU-a pred migrantima. (Hina)

Foto/Tibor Navracsics/twitter

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI