Nastojanja države da ojačaju položaj žrtava i povećaju kazne za počinitelje! Plenković šalje jasnu poruku da se u hrvatskom društvu neće tolerirati nasilje

Nastojanja države da ojačaju položaj žrtava i povećaju kazne za počinitelje! Plenković šalje jasnu poruku da se u hrvatskom društvu neće tolerirati nasilje

Hrvatska vlada nedavno je uvela nove zakone s ciljem zaštite žrtava nasilja i pooštravanja kazni za počinitelje. Vladini napori da ojača položaj žrtava nasilja ključni su korak ka osiguravanju njihove sigurnosti i dobrobiti.

“Obilježavamo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama! Šaljemo poruku da je nasilje nad ženama, kao i nasilje nad djecom i u obitelji neprihvatljivo. Vlada RH izmjenama niza zakona osnažuje položaj žrtve nasilja, podiže kazne za počinitelje i uvodi kazneno djelo femicida”, objavio je hrvatski premijer Plenković na društvenim mrežama.

Osim uvođenja novih zakona, Vlada Republike Hrvatske pooštrila je i kazne za počinitelje nasilja. Te kazne uključuju veće novčane kazne, duže zatvorske kazne i strože kazne za obiteljsko nasilje. Usredotočenost vlade na povećanje kazni za počinitelje važan je korak prema odvraćanju od nasilja i osiguravanju pravde za žrtve. Pozivanjem nasilnika na odgovornost za njihova djela šalje s se nažna poruka da nasilje u hrvatskom društvu ima nultu toleranciju.

Vlada je uvela novo kazneno djelo ubojstva žena i fokusirana je na povećanje kazni za nasilje u prekršajnom postupku.

Hrvatska Vlada pod vodstvom premijera Andreja Plenkovića poduzela je značajne korake za jačanje položaja žrtava i povećanje kazni za počinitelje. Uvođenje novih zakona za zaštitu žrtava i usmjerenost na sprječavanje obiteljskog nasilja i podršku žrtvama napori su vrijedni hvale. Pooštrene kazne za počinitelje također šalju snažnu poruku da se takvo ponašanje neće tolerirati u hrvatskom društvu. Ove mjere su ključne u stvaranju sigurnijeg i pravednijeg društva za sve građane. Predanost vlade ovim pitanjima pozitivan je korak prema zaustavljanju nasilja i zaštiti žrtava.

Sveobuhvatnim pristupom prevenciji nasilja i potpori žrtvama, hrvatska Vlada daje značajan doprinos stvaranju sigurnijeg i pravednijeg društva za sve svoje građane. Uvođenjem ovih novih zakona Vlada šalje jasnu poruku da se u hrvatskom društvu neće tolerirati nasilje bilo koje vrste.

Tekst i foto: Božidar Bebek/ Totalno HR

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI