Pompeo kaže da će Trump “nastaviti s jačanjem pritiska” na Iran

Pompeo kaže da će Trump “nastaviti s jačanjem pritiska” na Iran

Američki predsjednik Donald J.Trump povećat će pritisak na Iran, rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo u srijedu, ali je odbio komentirati hoće li Trumpova administracija nastaviti s izuzimanjem od sankcija za pojedine zemlje uvoznice iranske nafte.

Pompeo je rekao senatskom odboru da “nema obavijesti” o tome hoće li Washington nastaviti s izuzimanjem od sankcija za neke zemlje koje uvoze iranske sirovine, ili za iranski civilni nuklearni program, nakon što se Trump povukao iz Iranskog nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. i ponovno uveo sankcije.

“Mogu uvjeriti ostatak svijeta da će predsjednik Trump nastaviti s jačanjem pritiska na Islamsku Republiku Iran, kako bi se njihovo ponašanje promijenilo”, rekao je Pompeo.

Senator Ted Cruz i neki drugi republikanski članovi Odbora za vanjsku politiku tražili su od Pompea da prekine s izuzećima za pojedine zemlje nakon isteka sankcija idući mjesec.

Oni tvrde da Iran trgovinom s tim zemljama dobiva milijarde dolara u proračun.

“Bili smo jasni što se tiče našeg cilja, a to je da što je najbrže moguće Iran ima nula (izvoza), i s time ćemo nastaviti”, odgovorio je Pompeo.

Kada se Trump povukao iz sporazuma u studenom, dao je šestomjesečno izuzeće od sankcija za sedam zemalja, čime im je dopustio da kupuju iransku naftu do početka svibnja. Indiji, najvećem kupcu iranske nafte nakon Kine, dopuštena je kupovina 9 milijuna barela nafte mjesečno.

Reuters je objavio u utorak da se indijske rafinerije suzdržavaju od kupovine iranske nafte, čekajući odluku o novom izuzeću od sankcija.

Trump je u ponedjeljak rekao da će imenovati Iransku revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom.

Pompeo je rekao kako je predvidio velike posljedice takve odluke.

“Ako ste glavni savjetnik azijske ili europske banke, vaš se svijet promijenio kada je ta oznaka jučer objavljena”, rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo. (Hina/Reuters)

Foto/U.S.Secretary Pompeo/Twitter

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI