NASA: Zeleno svjetlo za lansiranje rovera Perseverance na Mars

NASA: Zeleno svjetlo za lansiranje rovera Perseverance na Mars

Nasa je u ponedjeljak dala tehničko zeleno svjetlo za lansiranje u četvrtak rovera na šest kotača Perseverance prema Marsu, gdje će robot tražiti tragove bivših mikroba koji su možda nastanjivali planet prije više od tri milijarda godina, a sletjet će 18. veljače 2021.

“Spremni smo za lansiranje”, rekao je čelnik svemirske agencije Nasa, Jim Bridenstine na konferenciji za novinare ponosan zbog poštivanja kalendara tijekom pandemije covida-19. “Ustrajali smo i očuvali ovu važnu misiju”.

Lansiranje je predviđeno za 7,50 u četvrtak po lokalnom vremenu iz Cap Canaverala na Floridi pomoću rakete Atlas V iz United Launch Alliance.

“Nikada nisam mislio da bi jedan direktor lansiranja mogao raditi od kuće, ali tako radimo posljednjih pet mjeseci”, rekao je Omar Baetz zadužen za lansiranje u američkoj svemirskoj agenciji.

Prethodni američki roveri pokazali su da je na Marsu moguć život, tj. da postoje povoljni uvjeti za život (ugljik, voda i povoljna klima).

“Ali još ne znamo je li bilo života na Marsu i ova misija, odlučena 2012. i nazvana “Mars 2020” pokušat će odgovoriti na to pitanje.

“Prvi put u povijesti NASA je posvetila misiju astrobiologiji, istraživanju života, možda sadašnjeg ili bivšeg u jednom drugom svijetu”, rekao je Jim Bridenstine.

Perseverance, poboljšana verzija robota Curiosityja koji se spustio na Mars 2012., analizirat će stijenje Marsa, a prije svega uzet će uzorke koje će ostaviti u cijevima na površini sljedećoj misiji da ih donese na Zemlju 2031. godine.

Do sada su samo Amerikanci uspjeli provesti dulje operacije na Marsu (četiri rovera Pathfinder, Spirit, Opportunity i Curiosity, koji je jedini još u funkciji).

Izvor/ Hina/ Foto: NASA

 

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI