23. DAN NARCISA U ZNAKU PADA SMRTNOSTI OD RAKA DOJKE: #BudiNARCISa

23. DAN NARCISA U ZNAKU PADA SMRTNOSTI OD RAKA DOJKE: #BudiNARCISa

U sklopu obilježavanja Međunarodnog Dana narcisa, posvećenog borbi protiv raka, edukacijom i podizanjem svijesti o životnoj važnosti prevencije raka dojke obilježen je prvi proljetni vikend koji je protekao u znaku 23. po redu javnozdravstvene akcije Dan narcisa.

Podršku borbi protiv raka dojke na Trgu bana Josipa Jelačića dali su brojni državni dužnosnici poput ministra zdravstva Milana Kujundžića, savjetnik predsjednice za zdravlje i sport dr. Tomislav Madžar te mnogi saborski zastupnici.

Brojni liječnici, osobe iz javnog života te stotine građana okupili su se na središnjem događaju na Trgu bana Josipa Jelačića i zajedno poslali poruku ohrabrenja o padu smrtnosti od ove zloćudne bolesti sa 990 na 853 preminulih žena godišnje ali i upozorenje o važnosti prevencije koja može spasiti još više života.

Stručnjaci su naglasili i važnost Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka čiji podaci pokazuju da se na mamografski pregled ove godine odazvalo 64 % žena što je najveći odaziv do sada i dodatan vjetar u leđa za još bolje rezultate. Ciljevi ovog programa su smanjiti mortalitet od raka dojke za 15-25%, otkriti rak dojke u početnom stadiju u što većem postotku te poboljšati kvalitetu življenja bolesnica s rakom dojke.

U tu svrhu Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ na trgu je postavio mobilni mamograf u kojem su žene starije od 40 godina koje su se prethodno naručile na ovaj pregled obavljale mamografiju bez uputnice i plaćanja pregleda. Zbog specifičnosti mamografskog snimanja i ograničenog broja pregleda, one žene koje nisu uspjele obaviti ovu dijagnostičku pretragu informirale su se o mogućnostima naručivanja na preventivne mamografske preglede.

“U sklopu Programa preventivne mobilne mamografije Grada Zagreba od 2004. godine, zaključno s 2018. godinom, pregledano je ukupno 46 859 žena, a od toga je čak 41 % tu pretragu obavilo prvi put.

Ovim putem pozivamo sve Zagrepčanke između 40 i 49 godina te one starije od 69 da svoj mamografski pregled rezerviraju već danas pozivom na brojeve telefona 01/4696 309 ili 01/4696 347.”- istaknula je Ivana Portolan Pajić, dr. med., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Dan narcisa održao se u organizaciji Grada Zagreba, Hrvatske lige protiv raka i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović, Hrvatskog sabora, Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, Gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i Gradske skupštine Grada Zagreba.


Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI