Penava: Napuštam HDZ, na izbore najvjerojatnije idem sa Škorom, “Onaj tko na Vukovar krene đonom, dobit će lakat”

Penava: Napuštam HDZ, na izbore najvjerojatnije idem sa Škorom, “Onaj tko na Vukovar krene đonom, dobit će lakat”

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava poručio je u srijedu kako napušta HDZ, na parlamentarne izbore najvjerojatnije izlazi na listi Domovinskog pokreta Miroslava Škore, a do daljnjega će predstavljati neovisnu političku opciju u Vukovaru.

Pored Ivana Penave koji je zamjenik predsjednika Gradskog odbora HDZ-a, iz te stranke izlaze i nastavljaju djelovati neovisno predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Vukovara Damir Barna, svi zamjenici predsjednika, predsjednik Gradskog vijeća Tomislav Šota, svi vijećnici HDZ-a u Gradskom vijeću te svi predsjednici temeljnih organizacija.

“Ovo je za nas jedan izuzetno težak i emotivan trenutak. Da, napuštamo HDZ, to je svima jasno. To nam nije drago i mrzimo činjenicu da smo bili prisiljeni u toj dilemi izbora između temeljnih vrijednosti, ljudskih vrijednosti i stranačke poslušnosti i stege, odabrati, naravno, ovo prvo”, rekao je Ivan Penava na konferenciji za novinare.

HDZ-u je spočitao “sramotnu šutnju” kada je u pitanju procesuiranje zločina počinjenih nad Vukovarom 1991. godine. Tvrdi i kako je iz središnjice HDZ-a traženo da i oni, na lokalnoj razini, šute i previše ne potenciraju pitanja vezane uz kažnjavanje ratnih zločina nad Vukovarcima. Sramotnim je ocijenio što, kako je kazao, u Hrvatskoj nitko nije procesuiran za zločine i razaranje Vukovara.

Vukovar korišten u marketinške svrhe

Kao drugi razlog napuštanja HDZ-a spomenuo je gospodarstvo rekavši kako je svih ovih godina Vukovar korišten u marketinške svrhe dok je izostala prava i učinkovita potpora vukovarskom gospodarstvu. “Po prvi puta u mandatu ove Vlade su najveća vukovarska poduzeća dovedena u opasnost sa svojim poslovanjem jer su izgubila prava koja su im dana Zakonom o obnovi i razvoju grada Vukovara jer su uvedena pravila o potporama male vrijednosti”, kazao je.

Kao zadnje i ključno u donošenju odluke naveo je popis stanovništva. “Još jednom je u političkoj trgovini između HDZ-a i koalicijskih partnera izdan Vukovar, nevjerojatnim dogovorom da manjinci popisuju manjince, a za što će teret tog dogovora ponovno snositi građani grada Vukovara. Još jednom je ustupak prema koalicijskom partneru stavljen ispred interesa Republike Hrvatske, građana grada Vukovara, ispred žrtve”, rekao je Penava.

Kazao je i kako se s predsjednikom stranke Andrejom Plenkovićem nije čuo od unutarstranačkih izbora kada mu je čestitao. Podsjetio je i kako nije, iako je mogao, aktivirati saborski manadat u netom raspuštenom sazivu Sabora i to prije svega jer se želio posvetiti Vukovaru i građanima Vukovara.

Na pitanje novinara, kako namjerava surađivati s HDZ-om ukoliko na listi Domovinskog pokreta uđe u Sabor, a Domovinski pokret postizborno koalira s HDZ-om, Penava je kazao kako nije isključiv i spreman je na suradnju ako će ona donijeti korist za Vukovar.

“Izborni razultati će biti kakvi će biti. Jesmo li sretni što napuštamo HDZ-e, nismo. Pozivam građane da prepoznaju misao, emocije i intenciju i daju nam povjerenje. Svatko mi je prihvatljiv. Ovdje sam u službi interesa Vukovara. Ako realizacija tih ciljeva znači suradnju s tim i tim, X, Y, onda će tako i biti. Jer, što nam je vrijedilo i biti 29 godina u HDZ-u i ne realizirati ideje i nastojanja”, rekao je Penava.

Ustvdio je i kako je u mandatu gradonačelnika Vukovara iskoristio sve mehanizme i alate koje su mu bile na raspolaganju, “ali nije išlo”. Rekao je kako Vukovar očito nije dovoljno velik da se ispoštuju neke stvari jer u Hrvatskoj ima i većih i jačih tema, iako to, kako je kazao, neće nikada čuti iz ušiju nekih čelnih ljudi HDZ-a, već da im je Vukovar najvažniji i isključivo na srcu.

Penava: Spreman sam odgovoriti na moguće prijetnje

Kazao je i kako nakon svega ne očekuje odmazu iz HDZ-a ocjenivši kako je ovo što s dogodilo u Vukovaru s njegovim istupanjem iz stranke i vodstva gradske organizacije krupna i teška odluka cijelog vukovarskog Gradskog odbora HDZ-a s kojom definitvno padaju i zadnje maske. Također je kazao kako predsjednik stranke Andrej Plenković nikada nije na njega vršio neki pritisak.

“Gdje je međutim odgovornost HDZ-a i predsjednika Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića zato što će biti još jedna premijer u nizu koji nije napravio ništa po pitanju pravde za žrtve Vukovara”, pitao je Ivan Penava. Poručio je i kako  je spreman odgovoriti na svaki eventualni budući pritisak i prijetnje, koje bi mogle doći. “Ukoliko bilo kome padne na pamet da krenu na ljude samo zato što drugačije razmišljaju, neka krene, mislim da me svi znate dovoljno dobro i da će odgovor biti kakav će biti. I bivši predsjednik Josipović i Kukuriku Vlada znaju što znači imati Vukovar protiv sebe” kazao je Penava.

“Onaj tko na Vukovar krene đonom, dobit će lakat”, poručio je vukovarski gradonačelnik. (Hina)

Foto: Screenshot/ Izvor/ N1

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI