NAPETI PREGOVORI O MILIJARDAMA Plenković: “Nakon teških pregovora i kompromisa lideri EU-a kreću se, moja je ocjena, prema dogovoru”

NAPETI PREGOVORI O MILIJARDAMA Plenković: “Nakon teških pregovora i kompromisa lideri EU-a kreću se, moja je ocjena, prema dogovoru”

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u ponedjeljak ispred Banskih dvora rekao je, da se članice EU-a kreću se prema dogovoru o višegodišnjem europskom proračunu i planu gospodarskog oporavka nakon teških pregovora.

“Nakon teških pregovora i kompromisa krećemo se, moja je ocjena, prema dogovoru. on podrazumijeva određene kompromise, ali važno je da građanima pošaljemo poruke svim građanima i gospodarstvima, te poruku financijskim tržištima. Svi očekuju signal sa sastanka Europskog vijeća. Nikad nije bilo toliko novca na stolu i različite zemlje se različito odnose na tu situaciju”, kazao je Plenković.

”Važno je da unija i države članice pošalju snažnu poruku građanima i gospodarstvima. Poduzetnicima koji očekuju signale u ovako specifično doba”, dodao je Plenković.

”Cilj koji sam postavio da ta sredstva budu na razini od 20 milijardi eura plus. S obzirom na zadnje razgovore vidjet ćemo koliki će to biti plus. Naša je želja da u idućih 7 godina na raspolaganju Hrvatska ima 20 milijardi eura za ekonomski oporavak, regionalni razvoj, gospodarstvo, očuvanje radnih mjesta, za teme digitalizacije i zelenog plana”, pojasnio je premijer.

Sastanak čelnika zemalja članica EU traje već četvrti dan, no dogovora o sedmogodišnjem proračunu i fondu za oporavak još nema. Nastavak sastanka je zakazan za 16 sati, pa će Plenković na njega očito malo kasniti.

Prokomentirao je i stav takozvanih ”štedljivijih” zemalja.

”Smatram da je stvar konceptualna. Cijeli instrument EU iduće generacije, nastao je kao logičan ishod promišljanja stručnjaka. Europska komisija je izašla s tim prijedlogom na temelju naloga Europskoga vijeća. Sve poteškoće možemo riješiti samo jednim robusnim odgovorom, a on podrazumijeva mobiliziranje određenih broja sredstava. Način na koji bi se našla ta sredstva je da povrh onoga što uplaćujemo u proračun, koncipiramo jedan način da se EK zaduži po najpovoljnijim kamatama i onda ta sredstva kanaliziramo ili putem bespovratnih sredstava ili putem zajmova državama članicama. One na taj način financiraju svoje reforme i programe obnove. Nekoliko država koje nazivamo ”škrtcima”, njihova je logika konceptualna. Oni smatraju ako netko zapadne u neke gospodarske probleme da se treba zadužiti. Ne da dobije nekakav poklon. Njihova je logika da sve ide kroz zajmove”, rekao je Plenković.

Izvor/ Vijesti.hr/ RTL/ Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI