Nakon oporavka u pulskom Aquariumu, mala kornjača Viktorija puštena u more

Nakon oporavka u pulskom Aquariumu, mala kornjača Viktorija puštena u more

Pulski Aquarium u petak je dobio dva važna certifikata, a istoga dana u more je, nakon devet mjeseci oporavka, puštena mala trogodišnja kornjača Viktorija.

Kad su malu kornjaču Viktoriju primili u pulski Aquarium, u rujnu prošle godine, imala je 1,3 kilograma težine i bila dugačka 21 centimetar. Sada je samo malo narasla, na 25 centimetra, a ima i kilogram više –  2,3 kilograma.

Pulski akvarij, koji je 2000. godine pokrenula biologinja Milena Mičić, trenutno je najveći akvarij u Hrvatskoj i sudjeluje u brojnim programima očuvanja, pokazujući značajnu predanost u spašavanju i rehabilitaciji morskih kornjača i plemenitih školjki pa je samo tijekom 2001. spašeno više od 180 morskih kornjača, kao i 10 plemenitih školjki.

Direktorici i osnivačici Mileni Mičić u petak su uručena dva certifikata – Friends of the Sea, kojim je potvrđeno da je to održivi aquarium u skladu s kriterijima Svjetske organizacije za održivost te pravo korištenja loga oporavilišta za morske kornjače.

Glavni cilj Svjetske organizacije za održivost (World Sustainability Organization) je poticanje razvoja tvrtki u održivom smjeru, a primitkom certifikata ‘Friend of the sea’ Aquarium Pula se obvezuje na društvenu odgovornost i aktivno uključivanje u programe uzgoja ugroženih vrsta, sve u svrhu očuvanja divljih populacija životinja te morskih ekosustava kroz vlastito poslovanje.

Pulski Aquarium tako je još jednom prepoznat od nacionalnih i međunarodnih institucija zbog provođenja aktivnosti zaštite morskih kornjača i ostalih gmazova te kritično ugroženih plemenitih periski.

Friend of the sea i – Grad Pula

Dobitnik plakete Friend of the Sea, vodećeg certifikacijskog standarda za proizvode i usluge koji poštuju i štite morski okoliš, je i Grad Pula.

Pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu Anja Ademi, koja je plaketu primila od osnivača i direktora Svjetske nevladine organizacije za održivost Paola Braya, rekla je kako Grad Pula kontinuirano uvodi održiva rješenja, koja dugoročno pridonose neposrednom unaprjeđenju stanja okoliša i dodatnom podizanju kvalitete života. Osim uspostave i unaprjeđenje sustava gospodarenja otpadom, zelenog modela odvodnje oborinskih voda u urbanom okruženju, formiranja kišnih vrtova i podzemnih retencija, tu je i nabava i prometovanje novih ekoloških autobusa na stlačeni prirodni plin i drugo. (Hina)

Foto: Pixabay

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI