U Udbini počela najveća vojna vježba dosad “Velebit 18 – združena snaga”

U Udbini počela najveća vojna vježba dosad “Velebit 18 – združena snaga”

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov pratili su u subotu u vojarni “Josip Jović” u Udbini početak vježbe „Velebit 18 – združena snaga“ , obišli su nacionalno Zapovjedništvo vježbe i ekspedicijski kamp Zapovjedništva za potporu te izrazili zadovoljstvo viđenim.

U vojarni Josip Jović počela je sveobuhvatna, združena, intergranska vježba svih postrojbi “HV Velebit 18- združena snaga” koja se u neprekidnom trajanju od 72 sata provodi na 11 lokacija u Hrvatskoj.

Predsjednica i vrhovna zapovjednica OS Grabar- Kitarović izrazila je nadu da će vježba pružiti jasnu sliku oružanih sposobnosti i sliku područja na kojima se još treba usavršavati. Zadatak je Hrvatske vojske koja je proizašla iz Domovinskog rata čuvati tu baštinu i nadograditi je novim znanjima i sposobnostima, rekla je predsjednica i pohvalila vježbu koja pokazuje “dobru pripremu i ambicioznost u provjeri sposobnosti djelatnog i pričuvnog sastava.”

Udbina: Grabar-Kitarović i Krstićević obišli vojnu vježbu Velebit 18 13.10.2018., Udbina – Vojna vjezba Velebit 18 – Zdruzena snaga glavni je obucni dogadjaj Oruzanih snaga RH u 2018 godini. Rijec je o zdruzenoj intergranskoj vjezbi svih sastavnica Oruzanih snaga RH – kopnenih, pomorskih, zracnih snaga, specijalnih snaga te cyber snaga, a ujedno je i najslozenija vjezba Hrvatske vojske do sada u neprekidnom trajanju od 72 sata. U vojarni “Josip Jovic” demonstrirana je sposobnost Ekspedicijskog kampa, popuna helikoptera gorivom, radio uredjaji domace proizvodnje. Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarovic Photo: Dino Stanin/PIXSELL


Predsjednica je pohvalila povećanje proračunskog izdvajanja za obranu “na primjerenu razinu“, te je ocijenila kako je to važno i da bi se poštovale međunarodno preuzete obveze Hrvatske kao članice međunarodne zajednice i NATO saveza, ali i zato jer to jamči sigurnost i stabilnost zemlje.

Za jučer predstavljene helikoptere „Crne jastrebove” rekla je da „nisu milostinja SAD-a i američkog Kongresa Hrvatskoj već jasno priznanje da su nas saveznici prepoznali kao odgovornu članicu NATO-a koja daje više nego primjeren doprinos zajedničkim nastojanjima u suočavanju s globalnim izazovima i prijetnjama sigurnosti, poput terorizma”.

Donacijom helikoptera Black Hawka, najavila je Grabar- Kitarović, počinje i modernizacija našeg transportnog zrakoplovstva, jednog od prioritetnih projekata, a također je počeo i investicijski ciklus u ljudski potencijal, u uvjete života u vojarnama, te u osobno usavršavanje.

Krstičević: Hrvatsku i sve njezine građane štiti jaka i moderna vojska

Potpredsjednik Vlade RH, ministar obrane Damir Krstičević pozdravio je sve vojnike, mornare, dočasnike i časnike, zapovjednike i generale, kao i predstavnike Nacionalne garde Minnesote, Armije SAD-a kao ključnog saveznika i partnera.

Udbina: Grabar-Kitarović i Krstićević obišli vojnu vježbu Velebit 18 13.10.2018., Udbina – Vojna vjezba Velebit 18 – Zdruzena snaga glavni je obucni dogadjaj Oruzanih snaga RH u 2018 godini. Rijec je o zdruzenoj intergranskoj vjezbi svih sastavnica Oruzanih snaga RH – kopnenih, pomorskih, zracnih snaga, specijalnih snaga te cyber snaga, a ujedno je i najslozenija vjezba Hrvatske vojske do sada u neprekidnom trajanju od 72 sata. U vojarni “Josip Jovic” demonstrirana je sposobnost Ekspedicijskog kampa, popuna helikoptera gorivom, radio uredjaji domace proizvodnje. Ministar obrane Damir Krsticevic, predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarovic Photo: Dino Stanin/PIXSELL


Rekao je da je Zapovjedništvo vježbe na Udbini, mjesto gdje se slijevaju sve informacije i donose odluke, primjer kako izgleda moderno ustrojeno zapovjedništvo.

„Ovo zapovjedništvo, spremno za vođenje međurodovskog združenog djelovanja u realnom vremenu, za vježbu kakva nije provedena od Domovinskog rata, pokazuje visok stupanj znanja i razumijevanja najmodernijih doktrinarnih načela.” Za vježbu u cjelini rekao je da šalje poruku hrvatskom narodu i regiji da Hrvatsku štiti jaka i moderna vojska, dobro opremljena, spremna za konvencionalne i nekonvencionalne izazove.

Za ovu vježbu kao glavni obučni događaj Hrvatske vojske u 2018. godini, u kojem sudjeluje oko 5500 vojnika i dio pričuvnog sastava, načelnik Glavnog stožer OSRH general Mirko Šundov rekao je da je sveobuhvatna, za sve grane, nacionalna vježba na kojoj se provjerava i izvršava obrana zemlje i saveznika i to doktrina, taktika, tehnika i procedure u sva četiri područja ratovanja, na moru, kopnu, zraku i cyber prostoru.

Knin: U skolpu vojne vježbe Velebit 18 demonstrirana provedba napadnih operacija 13.10.2018., Knin – Vojna vjezba Velebit 18 – Zdruzena snaga glavni je obucni dogadjaj Oruzanih snaga RH u 2018 godini. Rijec je o zdruzenoj intergranskoj vjezbi svih sastavnica Oruzanih snaga RH – kopnenih, pomorskih, zracnih snaga, specijalnih snaga te cyber snaga, a ujedno je i najslozenija vjezba Hrvatske vojske do sada u neprekidnom trajanju od 72 sata. NA vojnom poligon Crvena zemlja pripadnici 3. mehanizirane bojne “Pauci” Gardijske mehanizirane brigade u vjezbi s bojevim gađanjem demonstrirali su provedbu napadnih operacija. Na vjezbi je bilo angazirano preko deset borbenih oklopnih vozila Patria te razna topnicka i protuoklopna sredstva. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL


Zapovjednik vježbe, koji je i zapovjednik Zapovjedništva viceadmiral Rober Hranj brifirao je predsjednicu i ministra obrane o situaciji na raznim poligonima, zapovjedništvima Sjever i Jug, te o napadnim i obrambenim akcijama na 11 poligona u realnom vremenu, uključujući i pregled poligona Udbina iz zraka, s bespilotne letjelice.

Demonstrirana je sposobnost Ekspedicijskog kampa, popuna helikoptera gorivom, radio uređaji domaće proizvodnje, koji omogućava međusobnu komunikaciju vojnika na terenu, te uz GPS njihovu točnu poziciju u svakom terenu. Za sada je u upotrebi osam probnih aparata, prototipovi, a do 2021. godine trebali bi biti softverski potpuno spremni za interoperabilno korištenje sa svim članicama NATO snaga.

Potporu vježbi dali su i vrhunski sportaši braća Sinković, koji su rekli da je njihov trenažni postupak sličan vojničkom, te da bi za sigurnost i zdravlje nacije bilo dobro da se što više građana bavi sportom. Na vježbi je bio i atletičar Martin Marković.

Udbina: Braća Sinković sudjelovala na vojnoj vježbi Velebit 18 13.10.2018., Udbina – Vojna vjezba Velebit 18 – Zdruzena snaga glavni je obucni dogadjaj Oruzanih snaga RH u 2018 godini. Rijec je o zdruzenoj intergranskoj vjezbi svih sastavnica Oruzanih snaga RH – kopnenih, pomorskih, zracnih snaga, specijalnih snaga te cyber snaga, a ujedno je i najslozenija vjezba Hrvatske vojske do sada u neprekidnom trajanju od 72 sata. U vojarni “Josip Jovic” demonstrirana je sposobnost Ekspedicijskog kampa, popuna helikoptera gorivom, radio uredjaji domace proizvodnje. Veslaci braca Sinkovic, Valent i Martin, pridruzila su se pozivu na vjezbu. Photo: Dino Stanin/PIXSELL


Glavni dio vježbe održat će se ponedjeljak u Slunju s provedbom napadnih operacija više desetaka tenkova i oklopljenih vozila, minobacača, helikoptera i aviona. Planirana su i gađanja iz tenkova, borbenih vozila pješaštva, borbenih oklopnih vozila Patria, Panzer haubice 2000, samohodnih višecjevnih lansera raketa, haubica, helikoptera OH 58 D Kiowa, minobacača, protuoklopnog i osobnog naoružanja.

U sljedećih 72 sata vježbe u Gašincima kod Đakova prikazat će se djelovanje obrane s prelaskom u napadna djelovanja kroz provedbu izvidničkih operacija, savladavanje minsko-eksplozivnih zapreka uz provedbu bojevih gađanja svim sredstvima kroz međuprostore i preko vlastitih snaga, s više desetaka tenkova i oklopnih vozila. Na vježbalištu u Gakovu pripadnici Prve pričuvne pješačke pukovnije, Vod specijalne vojne policije te pripadnici Središnjice za obavještajno djelovanje demonstrirati će osiguranje i obranu prostora te blokiranje i neutralizaciju ubačene terorističke skupine.

Knin: U skolpu vojne vježbe Velebit 18 demonstrirana provedba napadnih operacija 13.10.2018., Knin – Vojna vjezba Velebit 18 – Zdruzena snaga glavni je obucni dogadjaj Oruzanih snaga RH u 2018 godini. Rijec je o zdruzenoj intergranskoj vjezbi svih sastavnica Oruzanih snaga RH – kopnenih, pomorskih, zracnih snaga, specijalnih snaga te cyber snaga, a ujedno je i najslozenija vjezba Hrvatske vojske do sada u neprekidnom trajanju od 72 sata. NA vojnom poligon Crvena zemlja pripadnici 3. mehanizirane bojne “Pauci” Gardijske mehanizirane brigade u vjezbi s bojevim gađanjem demonstrirali su provedbu napadnih operacija. Na vjezbi je bilo angazirano preko deset borbenih oklopnih vozila Patria te razna topnicka i protuoklopna sredstva. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL


Na poligonu “Rt Kamenjak” planirana je vježba borbenih gađanja prilikom koje protuzračna obrana štiti ključnu infrastrukturu i zapovjedna mjesta s protuzračnim sustavima Strijela 2M i Igla, višecjevnim lanserima raketa samovoznim protuzračnim topom BOV-3 te drugim sredstvima za protuzračnu obranu. Na poligonu Crvena zemlja kod Knina demonstrirat će se napadne operacije s više od deset borbeno oklopnih vozila Patria te raznim topničkim i protuoklopnim sredstvima. Na Dugom otoku provest će se pomorske operacije koje među ostalim uključuju provedbu raketno-topničkog djelovanja na ciljeve na moru te topničko djelovanje na ciljeve u zraku. Na vojnom vježbalištu Kupa prikazat će se priprema i savladavanje vodene zapreke kroz izlazak na vodenu zapreku, reakciju na neprijateljsko motrenje iz zraka te prolaz snaga na skelskom i mostnom mjestu prolaza.

U Cerovcu će se prikazati sposobnosti potpore civilnim institucijama tijekom borbenih djelovanja, civilno vojna suradnja te će se prezentirati uređaj za pročišćavanje vode. Na poligonu Žirje demonstrirat će se zračni desant ubacivanjem snaga Središnjice za obavještajno djelovanje te pomorski desant snaga mornaričko-desantnog pješaštva. (Hina)

Foto/Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Dino Stanin/PIXSELL

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI