Najstariji predsjednik u povijesti SAD-a Joe Biden se namjerava kandidirati na idućim izborima

Najstariji predsjednik u povijesti SAD-a Joe Biden se namjerava kandidirati na idućim izborima

Demokratski predsjednik SAD-a Joe Biden namjerava se kandidirati na predsjedničkim izborima 2024., kazala je novinarima glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki u ponedjeljak.

“Da, to je njegova namjera”, kazala je Psaki novinarima.

Joe Biden, 46. predsjednik SAD-a, postao je najstariji američki vođa.

Popularnost Joea Bidena (79) smanjila se u posljednjim mjesecima, zbog čega su se neki demokrati zapitali hoće li se kandidirati na idućim predsjedničkim izborima, navodi Reuters.

Po posljednjoj anketi Sveučilišta Quinnipiac rad predsjednika Bidena podržava samo 36 posto Amerikanaca, što je najniži postotak do sada u ispitivanjima javnog mnijenja za Bidena, navodi CNN.

Najgori rejting Bidenovog prethodnika Donalda Trumpa iznosio je 37 posto u siječnju 2019. po Gallupovoj anketi, dok je rad predsjednika Baracka Obame najmanje Amerikanaca podržavalo u kolovozu 2011., njih 40 posto.

Služio je kao potpredsjednik SAD-a dok je administracija Baracka Obame pokušala progurati tzv. Obamacare, pa je tako briga o zdravstvu ostala njegov najvažniji fokus, piše New York Times.

U brojnim nastupima isticao je kako pitanje zdravstvene skrbi doživljava vrlo osobno i to u kontekstu tragedija koje su zadesile njegovu obitelj. Prvu suprugu i tek rođenu kćer izgubio je u automobilskoj nesreći, a njegov sin Beau Biden umro je od raka mozga.

Joe Biden je u američkom političkom životu prisutan već pola stoljeća te se, stavljajući naglasak na svoje iskustvo u politici, nastoji pokazati kao čvrsta i stabilna ruka u vremenu punom nesigurnosti.

Autor/ Totalno/ Izvor/ Hina/ new York Times/ Foto: Ilustracija

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI