Vlada najoštrije osuđuje govor mržnje Ivana Đakića

Vlada najoštrije osuđuje govor mržnje Ivana Đakića

Slijedom objave Ivana Đakića na društvenim mrežama, Vlada Republike Hrvatske najoštrije osuđuje takav govor mržnje i poticanje netrpeljivosti, priopćeno je u utorak iz Vlade RH.

U tijeku je i postupanje nadležnih institucija, stoji u Vladinom priopćenju.

Ranije danas 22-godišnji Ivan Đakić priveden je na obavijesni razgovor u prostore Policijske uprave Virovitičko-podravske zbog govora mržnje na društvenim mrežama.

Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru poslijepodne je priopćilo da je održalo sastanak s policijom i dalo nalog za provođenje izvida.

”Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici, nakon sinoć zaprimljene dojave policije o objavi na Facebook profilu jednog hrvatskog državljanina na kojoj su objavljeni fotografija i tekst koji upućuju na sumnje na počinjenje kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. Kaznenog zakona u odnosu na srpsku nacionalnu manjinu, jutros je održalo sastanak s policijom i dalo nalog za provođenje izvida”, objavio je ŽDO na svojim internetskim stranicama.

Ivan Đakić (22), sin HDZ-ovog saborskog zastupnika i predsjednika Hvidre Josipa Đakića na svome privatnom Facebook profilu jučer je postavio fotografiju osobe s ustaškim znakovljem koji u ruci drži odrubljenu glavu osobe s četničkim oznakama. “Svim prijateljima Srbićima sretan Božić”, napisao je uz fotografiju. Objavu je odmah uočio netko iz SDP-ovog Foruma mladih pa je screenshot objavio na Twitteru.

Iz HDZ je još sinoć priopćeno kako najoštrije osuđuje objavu Ivana Đakića na privatnom Facebook profilu. U priopćenju objavljenom na internetskim stranicama HDZ-a, ističe se kako osuđuju takav govor mržnje, kao i pozivanje na društvenu netrpeljivost, te će protiv njega pokrenuti stegovni postupak zbog ponašanja koje je u suprotnosti s temeljnim vrijednostima, načelima i odredbama Statuta HDZ-a.

Inače, Đakić je vrlo brzo objavu pobrisao, a u izjavi za portal Index se ispričao “svima koje je uvrijedio”. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI