Stanovnici Turnja u Karlovcu prosvjedovali na D1: konačno da se sagradi zaobilaznica čija je gradnja najavljena još ’80-ih godina prošlog stoljeća

Stanovnici Turnja u Karlovcu prosvjedovali na D1: konačno da se sagradi zaobilaznica čija je gradnja najavljena još ’80-ih godina prošlog stoljeća

Stanovnici Turnja, prometno najopterećenije gradske četvrti u Karlovcu, prosvjedovali su na državnoj cesti D1 učestalo prelazeći preko pješačkog prijelaza na mjestu gdje je u petak poginuo 10-godišnji dječak i tako ometali promet koji je zbog toga ondje bio vrlo otežan.

Na skupu koji je osiguravala karlovačka policija i koji je prošao bez većih incidenata, stanovnici Turnja iskazali su revolt zbog stradavanja djeteta iako su godinama upozoravali nadležna tijela da je život uz tu prometnicu opasan, a zaobilaznica se “gradi” desetljećima.

Karlovac: Prosvjed mještana nakon pogibije 10-godišnjeg dječaka 14.10.2018., Karlovac – Prosvjed mjestana Turnja koji zele bolju sigurnost u prometu na mjestu gdje je u petak smrtno stradao desetogodisnji djecak. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL


Potpredsjednica Roditeljskog vijeća Nataša Lemić rekla je da skup, na kojem se okupilo više stotina prosvjednika, nije politički skup te da će osuditi svaku stranku koja bi htjela ubirati političke bodove na stradanju nedužnog djeteta, već građani time poručuju kako žele da se konačno sagradi zaobilaznica čija je gradnja najavljena još ’80-ih godina prošlog stoljeća, a do danas je nema.

Pisali su građani peticije i gradskoj upravi, a karlovački gradonačelnik Damir Mandić u nedjelju se osobno pridružio prosvjedu.

Mandić je rekao kako je stradavanje dječaka Marka Mihalića tragedija zbog koje osjeća ljudsku i kršćansku sućut, odgovornost kao gradonačelnik i kao čovjek, ali da osjeća i bijes, jer je Grad odradio i odrađuje sve što je potrebno za gradnju zaobilaznice, ali da se nešto neprestano mora čekati, da je nezadovoljan brzinom realizacije “Hrvatskih cesta” te da potpuno razumije ljutnju i bijes građana Turnja, jer bijes osjeća i sam.

Lemić: Do izgradnje zaobilaznice, Turanjčani traže nadzorne kamere, ‘ležeće policajce’, nogostup

Ravnateljica OŠ Turanj Snježana Žunac rekla je da će učenici i nastavnici u ponedjeljak dobiti psihološku pomoć stručnog tima Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Školu pohađa 440 učenika, vrtić oko stotinu mališana, a obje su ustanove tik uz državnu cestu D1. Neka djeca u školu u Turanj idu iz Sajevca i Logorišta po cesti jer nemaju ni nogostup.

Lemić je naglasila kako Turanjčani inzistiraju da se, do izgradnje zaobilaznice, kroz Turanj uspori promet, da se postave ‘ležeći policajci’ i nadzorne kamere, da policija, posebno u danima vikenda, bude prisutnija i da se u obližnjem Sajevcu sagradi nogostup.

Dan uoči tragedije, vijećnik Dubravko Stavljenić (HDZ) pitao je na aktualnim satu Gradskog vijeća kad će se graditi cesta Mostanje – Vukmanički Cerovac, tzv. brza cesta koja bi zaobišla naselje Turanj, budući da su na tom djelu na državnoj cesti D1 vikendima gužve. Pitao je i kakvi su planovi s izmjenom projekta gradnje ceste na tzv. ‘Vukelićev most’, koji je sagrađen 2009., kako bi se prvotni skupi plan s četiri trake preprojektiro na cestu s dvije trake tako da se gradnja može brže realizirati i most konačno stavljen u funkciju.

Zamjenik gradonačelnika Ivan Mrzljak odgovorio mu je da na temelju prošlotjednog sastanka s Hrvatskim vodama može reći da je sada razriješen čvor između “Hrvatskih voda” i “Hrvatskih cesta”.

Naime, za izgradnju mosta preko Korane građevna je dozvola glasila na “Hrvatske ceste”, a nasip koji je bio sastavni dio dozvole, nisu mogle izvoditi “Hrvatske ceste” nego “Hrvatske vode” pa se krenulo u postupak razdvajanja dozvole u dvije lokacijske dozvole, jedne za nasip, druge za nastavak gradnje ceste Mostanje-Vukmanički Cerovac. Odvojene lokacijske dozvole omogućit će da se u drugoj polovici iduće godine počne graditi nasip u Mostanju, jer se očekuje da će se do tada riješiti imovinsko- pravni odnosi s vlasnicima zemljišnih čestica.

Ceste se projektira za ishođenje nove građevinske dozvole, lokacijska dozvola postoji te će Sektor za građenje “Hrvatskih cesta” pokrenuti natječaj za izgradnju. Cesta se ne ni trebala graditi u etapama nego u cijelosti, od mosta do Vukmaničkog Cerovca, rekao je Mrzljak te naveo da se odustalo od etapne gradnje odustalo jer bi se tijekom realizacije “stvorio još veći pritisak na križanje kod spomenika”.

Upravo na tom križanju dječak na biciklu poginuo je u naletu šlepera 12. listopada, u petak kad je promet intenzivniji.,

Karlovac: Prosvjed mještana nakon pogibije 10-godišnjeg dječaka 14.10.2018., Karlovac – Prosvjed mjestana Turnja koji zele bolju sigurnost u prometu na mjestu gdje je u petak smrtno stradao desetogodisnji djecak. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL


Općinsko državno odvjetništvo i policija istražuju sve okolnosti i odgovornosti, ali mještani Turnja današnjim prosvjedom revolt usmjeravaju, kako kažu, na rješenja za sigurniju budućnost.

Na upit Hine o prometnoj situaciji na Turnju te njihovoj navodnoj ocjeni da je “statistički gledano” sigurnost prometa zadovoljavajuća, glasnogovornica karlovačke Policijske uprave Andreja Lednard odgovorila je da će se policija “očitovati o svim podacima kada bude gotovo kriminalističko istraživanje o toj prometnoj nesreći”.

Na Turnju traje potpisivanje peticije koju je potpisao i gradonačelnik Mandić, a organizatori prosvjeda najavili su da će inzistirati na realizaciji svojih zahtjeva u nadležnim institucijama svakog tjedna, svakog mjeseca sve dok Turanj ne postane sigurniji za život svih stanovnika. (Hina)

Foto/Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI