Theresa May najavljuje dva režima za europske građane u Britaniji nakon 2021.

Theresa May najavljuje dva režima za europske građane u Britaniji nakon 2021.

Britanska premijerka Theresa May izjavila je u četvrtak da će nakon prijelaznog razdoblja nakon Brexita postojati “razlika” u pravima useljenika iz EU-a ovisno o datumu njihova dolaska u Veliku Britaniju.

“Jasno je da će postojati razlika između onih koji dođu prije našeg izlaska (iz EU-a) i onih koji budu došli nakon toga znajući da zemlja više nije članica EU-a”, kazala je May tijekom posjeta Kini.

Europska komisija uvjerava da će nakon Brexita, 29. ožujka 2019., prava svih useljenika iz EU-a ostati ista tijekom prijelaznog razdoblja koje bi trebalo trajati dvije godine. Nakon tog razdoblja, odnosno od ožujka 2021., stupit će na snagu nova, restriktivnija pravila.

Tretman useljenika ovisit će o datumu njihova dolaska, prije ili nakon Brexita.

Nova pravila “trenutačno su predmet pregovora” s Bruxellesom, rekao je glasnogovornik britanske premijerke, ne ulazeći u pojedinosti.

Britanska vlada također je kazala da će uvesti sustav registracije europskih građana koji stignu na britanski teritorij tijekom prijelaznog razdoblja kako bi vlasti pripremile uvođenje budućeg sustava uređenja imigracije.

Vlada uvjerava da će zemlja ostati “otvorena i tolerantna”.

Autor/H/B.B./Foto/

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI