IVANIĆ GRAD – U Naftalanu održan Prvi hrvatski kongres oboljelih od psorijaze

IVANIĆ GRAD – U Naftalanu održan Prvi hrvatski kongres oboljelih od psorijaze

Prvi hrvatski kongres oboljelih od psorijaze održan je u Specijalnoj bolnici Naftalan u Ivanić Gradu, na kojem su se okupili stručnjaci za tu kroničnu kožnu bolest te domaće i strane udruge pacijenata, izvijestili su u nedjelju organizatori, Društvo psorijatičara Hrvatske.

Na skupu, održanom u subotu, razmijenjena su iskustava, a strani gosti upoznali su se s blagodatima naftalanoterapije, jedinstvene terapije ljekovitim zemnim uljem u liječenju psorijaze, od koje boluje oko tri posto svjetske populacije.

U fokusu cjelodnevnog Kongresa upravo su oboljeli od psorijaze, koji su dobili priliku o ovoj bolesti razmjeniti iskustva s drugim pacijentima, ali i od liječnika doznati novosti i spoznaje o uspješnom liječenju psorijaze. S naftalanoterapijom, po kojoj je Hrvatska, uz Azerbajdžan, jedinstvena u svijetu, liječnici su upoznalipacijenti iz Italije, Španjolske, Češke, Slovačke i Srbije, rekla je organizatorica kongresa Inka Marinić, predsjednica Društva psorijatičara Hrvatske.

Upravo zahvaljujući primjeni prirodnih činitelja termalne vode i naftalana Specijalna bolnica Naftalan je jedinstvena u globalnim razmjerima što prepoznaje sve više domaćih i stranih posjetitelja, posebno iz Rusije i Skandinavije, ističe se u priopćenju.

Prema podacima koje su na Kongresu iznijeli predstavnici talijanskih udruga oboljelih, u Italiji od psorijaze pati oko tri milijuna stanovnika.

Mnogo članova talijanskih udruga oboljelih od psorijaze – koji su u Naftalan došli u organizaciji tvrtke Rex Rea, specijalizirane za zdravstveni turizam – iskazali su zanimanje za naftalanoterapiju, budući da je potpuno prirodna i učinkovita metoda koja pomaže i kod psorijaze i kod njezina popratnog oblika psorijatičnog artritisa.

“Izuzetno sam zadovoljan da je Prvi hrvatski kongres oboljelih od psorijaze međunarodnog karaktera održan u Naftalanu, koji od svog osnutka 1989. godine predano i uspješno liječi psorijatičare. Od tada do danas imali smo 40.000 stacioniranih pacijenata, od čega 60 posto s dijagnozom psorijaze. Posebno mi je drago da u programu ovog kongresa sudjeluju i vrhunski liječnici dermatovenerologije u cilju pokazivanja najnovijih dostignuća u liječenju psorijaze. Želim naglasiti dobru i kontinuiranu suradnju dermatoveneroloških klinika KBC-a Zagreb, Sestre Milosrdnice i KBC Rijeka s Naftalanom“, rekao je ravnatelj Naftalana Goran Maričić.

Goran Filipović i Vladimir Kecić iz srpskog Udruženja “Pacijenti protiv psorijaze“ rekli su kako bi terapija u “Naftalanu” bila bi spas za mnoge pacijente iz Srbije, jer je riječ o potpuno prirodnoj terapiji koja daje rezultate. “Posebno bi bila blagotvorna za one koji zbog drugih zdravstvenih tegoba i stanja ne podnose dobro konvencionalnu terapiju lijekovima”, kazao je Kecić.

Filipović je naglasio kako u Srbiji od psorijaze boluje više od 100 tisuća građana, ali da nažalost ta bolest nije na popisu Republičkog zdravstvenog fonda, odnosno država ne subvencionira liječenje psorijaze.

U razmjeni iskustava predstavnici udruga oboljelih, među brojnim problemima koje imaju zbog psorijaze, posebno su istaknuli društvenu stigmu s kojom se zbog te bolesti suočavaju, budući da je koža zahvaćena psorijazom mnogima odbojan prizor, iako nije riječ o zaraznoj bolesti.

”Uspješno i pravodobno liječenje psorijaze ključno je ne samo za tjelesno zdravlje već za sveukupnu kvalitetu života i samopouzdanje oboljelih”, zaključila je Inka Marinić.

U sklopu kongresa organizirane su i radionice za pacijente i voditelje udruga pacijenata o načinu kako uspješno koristiti društvene mreže u svrhu bolje informiranosti i educiranosti oboljelih. Radi bolje i kvalitetnije suradnje Društvo psorijatičara Hrvatske i udruga oboljelih iz Španjolske potpisali su ugovor o suradnji.

Od psorijaze boluje od 1 do 3 posto svjetske populacije. Najviše oboljelih je u skandinavskim zemljama (3 posto), a najmanje ih je među Indijanacima Sjeverne Amerike (0,5 posto). Procjenjuje se da u Hrvatskoj od psorijaze boluje između 70 i 80 tisuća ljudi što predstavlja oko 2 posto ukupnog hrvatskog stanovništva, podatci su Društva psorijatičara Hrvatske.

Autor/H/B.B.

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI