Nadbiskup mons.Đuro Hranić: “Žrtva pravednika uvijek poništava više ciljeve moćnika”

Nadbiskup mons.Đuro Hranić: “Žrtva pravednika uvijek poništava više ciljeve moćnika”

Nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić istaknuo je na Uskrs kako je Isusovo uskrsnuće pokazalo da žrtva i smrt pravedenika, kojeg moćnici i nepravednici žrtvuju ili ubijaju za neke tobožnje više ciljeve, nikada nije nešto uzaludno te da žrtva pravednika uvijek poništava više ciljeve moćnika i uvijek je početak i izvor nečega novog.

Predvodeći središnje uskrsno euharistijsko slavlje u osječkoj konkatedrali Sv. Petra i Pavla u propovijedi je Hranić rekao kako je Isusovo uskrnuće potvrdilo da je čovjek “najjači kada je sposoban dati sebe za druge i umrijeti za druge i da je u tom trenutku umiranja iz ljubavi za druge i opće dobro najslobodniji”.

“Borba za vlast i moć, što bi je tko htio imati u narodu, dovodi uvijek do strašnih zlodjela”, upozorio je i dodao kako to pokazuje čitava ljudska povijest, a da “ni naša novija, pa niti demokratska povijest našeg društva, nije u tome nikakva iznimka”.

Nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić rekao je kako u “svim narodima i u cijelom svijetu uvijek mnogi ljudi stradavaju zbog borbe za međusobni prestiž te da se tu gubi svaki osjećaj za pravo zajedništvo i tu nastaju užasne podjele”.

“Svijet se može promijeniti i nemojmo misliti da su društveni procesi nepromjenjivi, i da ovo naše hrvatsko društvo sa svojim ozbiljnim problemima, demografskim, gospodarskim, socijalnim, etičkim, političkim, i s političkim elitama koje robuju svojim sitnim parcijalnim interesima, da to društvo mora propasti. Iz naše nacionalne povijesti učimo i vidimo da Bog one koji ga ljube nikada ne ostavlja. Bilo je kroz povijest i mučnijih situacija i većih podjela unutar naroda nego danas, pa nas je Bog ipak sačuvao i uvijek iznova objedinjavao”, naglasio je nadbiskup Hranić.

U ovome mučnom trenutku naše povijesti, rekao je, svatko od nas mora svoju dužnost učiniti najbolje i najpoštenije, kako zna i umije.

Nitko ne bi smio izbjeći i nitko ne bi smio štediti svoj život, čak smo dužni ići tako daleko da opet postanemo nepoželjni i prognjeni, ali uvijek s ljubavlju, kao Isus, nikad s prezirom drugoga i mržnjom, naglasio je đakovačko-osječki nadbiskup.

Dodao je kako Isusovo uskrsnuće poručuje “da se mir stvara na Isusov način, prijateljstvom i ljubavlju” te da “zajedništvo među ljudima trpi zbog sebičnosti i grešnosti u našim ljudskim srcima”.

Čestitajući Uskrs, nadbiskup Hranić je vjernicima poželio da se duh Isusove ljubavi nastani u njima, “kako bi mogli biti graditelji novoga društva, u kojem vladaju Isusove vrijednosti i u kojem promičemo i afirmiramo vrijednosti njegova kraljevstva”.

Autor/H/B.B/Foto/Đakovačka- nadbiskupija

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI