VODITELJ NACIONALNOG STOŽERA Božinović: Od ponoći vjerojatno bez propusnica unutar županija

VODITELJ NACIONALNOG STOŽERA Božinović: Od ponoći vjerojatno bez propusnica unutar županija

Potpredsjednik Vlade i voditelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović gostovao je u emisiji Novi dan N1 televizije , te najavio da će vjerojatno doći do ublažavanja restriktivnih mjera navevši kako bi se od ponoći moglo odobriti kretanje unutar županija bez propusnica.

„Neke mjere će se modificirati, recimo, prije svih ove s e-propusnicama. Mi ćemo sa županijskim stožerima vidjeti kako organizirati putovanja po županijama bez da se koriste e-propusnice. U svemu tome treba voditi računa o specifičnosti svake županije i epdemiološke situacije. Mislimo da to u ovom trenutku možda ne bi bio prevelik rizik, jer svako popuštanje nosi sa sobom rizik povećanja broja oboljelih”, rekao je ministar unutarnjih poslova Božinović za N1.

No, poručio je, ne možemo bezgranično živjeti u režimu o kojem ne funkcionira ekonomija i zato izlazna strategija mora biti promišljena, postupna. To znači da, kada se nešto popusti, treba određen broj dana vidjeti kako je ona utjecala na povećanje broja oboljelih i onda ići dalje ili se vraćati na početak.

Božinović je istaknuo da će Vlada sve mjere donositi u dogovoru s epidemiolozima. Naveo je i da su u fazi da se mjere mogu produžavati na 15 dana, ali ovisno o situaciji one će se će se moći produžiti za sedam ili 15 dana. Jedina mjera koja ostaje na 30 dana je ona o zabrani ulaska u Hrvatsku jer je takva odluka na razini EU, a ostaje na mjesec dana i odluka o kamionskom prijevozu, ali neće više biti konvoja, kazao je.

“Nema potrebe da se na granicmaa čeka skupljanje 50 ili 100 kamiona, to sad može ići brže, a policija će to kontrolirati. Osnovno je držanje fizičke distance jer su bliski kontakti najveća opasnost”, rekao je Božinović upozorivši na važnost držanja fizičke distance jer su bliski kontakti najveća opasnost zaraze koronavirusom.

Rad uslužnih djelatnosti, trgovina…

Božinović kaže kako su epidemiološki zakoni najvažniji. Iz razgovora s epidemiolozima zna da je teško održati fizičku distancu primjerice kod frizerskih salona.

“Kada su rekli da ne vjeruju, ne znam je li to kompliment za moju suprugu”, komentirao je ministar Božinović svoju frizuru potvrdivši da ga šiša supruga.

Vlasnicima kafića i drugih ugostiteljskih objekata, koji sad jako nedostaju građanima, poručio je: “Preporučio bih svim poslodavcima koji se bave tim poslom, da ovo vrijeme iskoriste tako da osmisle kako bi funkcioniralo sve što rade, a da se poštuju mjere i fizičke distance i ne okupljanja većeg broja ljudi, održavanje higijene, osiguravanje maski jer su važne u smislu zaštite drugih. U Aziji je normalno nositi masku na ulici.”

U odnosu na protekli tjedan, kada su produljili rad trgovina i otvorili tržnice, kaže da se epidemiološka situacija nije pogoršala. Zahvalio se i vjernicima jer je velika većina poštovala odluke Stožera da nema misa. Kao dokaz tome vidi upravo povoljnu epidemiološku situaciju.

Na pitanje o radu Stožera kaže da će analizu raditi netko drugi poput građana, a ne oni. Misli da se cilj, a to je zaštita života i neopterećivanje zdravstvenog sustava, ispunjava.

“Cilj se ispunjava – zaštititi živote u najvećoj mjeri i ne dopustiti preopterećnost zdravstvenog sustava jer prema iskustvu drugih zemalja to dovodi do nemilih scena, velikog broja umrlih, tu su nevjerojatne situacije da liječnici i danas moraju odlučivati hoće li nekoga liječiti ili ne. Zasad možemo samo reći da smo svaku odluku donosili promišljeno. Jedan od naših svjetski poznatih epidemiologa g. Rudan je rekao da sedan dana kašnjena može značiti deset puta više umrlih. Vidite da je to istina jer ovaj virus je prije svega nepoznanica, širi se brže nego to je to itko mogao zamisliti i može ga se zaustaviti samo da mu se ne dpousti da priđe blizu”, rekao je Božinović.

Rekao je i da ulazak virusa u Domove za starije i nemoćne ne smatra strateškom pogreškom Stožera. Naglasio je da su izdržali dulje od mjesec dana i da nije bilo strogih mjera, situacija je mogla biti puno gora.

Komentirajući koliko se MUP odrekao u prvoj preraspodjeli rashoda iz državnog proračuna, ministar je pojasnio: “Odrekli smo se raznih projekata. Policija je operativna snaga i policijski službenik mora biti adekvatno plaćen. Odrekli smo se svega bez čega se u ovom trenutku može, nekih 145 milijuna kuna iz proračuna. Mislim da je svima jasno da je policija zajedno sa zdravstvom i drugim operativnim snagama ključna u smislu održavanja javnog reda i mira, sigurnosti građana…” Ako bi se rezale plaće, ne bi se svima rezale jednako, naglasio je.

Na pitanje ima li smisla praćenje građana i izmjene Zakona o elektroničkim komunikacijama kaže da se treba vratiti na vrijeme kada je epidemija krenula u Italiji i Austriji, a vjerovalo se da je velik broj građana Hrvatske bio u tim zemlljama i da nisu bili voljni to reći.

“S obzirom na razdoblje inkubacije, to više nije na tragu nečega što bi se trebalo provoditi, ali imate na razini EU incijativu kako iskoristiti suvremene tehnologije da bi mogli, ne kao Vlada, nego kao građani znati jesmo li bili u blizini nekoga tko je postao Covid pozitivan. Mislim da je novi prijedlog EK dobar u kontekstu harmoniziranog pristupa”, rekao je.

Na pitanje oko parlamentarnih izbora kaže da su fokusirani na trenutačne izazove.

“S jedne strane je set mjera Vladinog Stožera civilne zaštite, a s druge je pitanje s kojim ćemo se baviti godinama, kako vratiti ekonomsku aktivnost i kako organizirati život. To su sve teške mjere i one ne dopuštaju u ovom trenutku nikakvu refokusiranost uključujući i onu vezanu uz organizaciju izbora. Nama odgovara da zdravstvena i epidemiološka situacija ostane dobra i da se hrvatsko gospodarstvo i socijalni kontekst života počne vraćati u normalu”, rekao je Božinović.

Izvor/ Hina/ N1/ Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI