Nacionalni stožer civilne zaštite: 481 osoba zaražena, nema eksponencijalnog porasta

Nacionalni stožer civilne zaštite: 481 osoba zaražena, nema eksponencijalnog porasta

U Hrvatskoj je potvrđeno 39 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa ih je trenutno ukupno 481, a među njima su i dva policijska službenika, no dobro je da nema ekponencijalnog rasta broja zaraženih, rečeno je u četvrtak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Ukupno je testirano 3958 uzoraka, a samo jučer obavljeno je 566 testiranja, što ukazuje da su pokrenuti kapaciteti u funkciji i da se povećava broj testiranja, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Beroš: Testiranje ne sprječava širenje epidemije

Ponovno je istaknuo da testiranje ne može nadomjestiti odgovorno ponašanje kojim se sprječava širenje epidemije. “Testiranje nije metoda kojom se može na siguran način spriječiti širenje epidemije”, poručio je.

Što se tiče težih bolesnika, na respiratoru ih je 14  – osam u Zagrebu, tri u Osijeku te po jedan u Rijeci, Splitu i Dubrovniku. To je, kaže Beroš, tri posto od ukupnog broja oboljelih i zadovoljavajuće jer su projekcije govorile da će se raditi o pet posto bolesnika.

Za muškarca koji je preminuo od koronavirusa u Istri rekao je da mu klinička slika nije bila teška, no izvidi su još u tijeku, a prema sadašnjim informacijama obitelj je odbila preporučenu hospitalizaciju.

Beroš je komentirao i stanje u bolnicama. Izvijestio je da su u KBC-u Sestre milosrdnice negativni svi liječnici, sestre i pacijenti koji su bili u kontaktu sa zaraženima u jedinici za intenzivno liječenje, a ta jedinica i dalje je u punoj funkciji.

Ponovio je da u bolnici u Osijeku nisu utvrđeni propusti, sada se radi na organizaciji Hitne medicinske pomoći jer djelatnici Hitne često nemaju vremena prethodno testirati bolesnike kojima pružaju pomoć.

Zamolio je sve građane koji nude pomoć da se koordiniraju s načelnicom Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Majom Grba Bujević o tome što je točno potrebno.

Capak: Sadašnji kapacitet je tisuću testiranja dnevno 

U zdravstvenom sustavu dosad je potvrđeno 19 specijalista pozitivnih na koronavirus, 6 specijalizanata, 7 sestara te dvoje stomatologa, izvijestio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Dobni prosjek oboljelih u Hrvatskoj  je 49 godina, u samozolaciji je nešto više od 18.000 ljudi, 2437 kontakata epidemiološki se nadziru, a više od 500 medicinskih djelatnika je u samoizolaciji.

Capak je rekao da Hrvatska može dnevno proizvesti 20.000 transportnih podloga i briseva, a radi se na tome da svo medicinsko osoblje dobije nužnu zaštitnu opremu.

Testova ima dovoljno, a kapacitet testiranja sada je tisuću testiranja dnevno. ”Testirat ćemo koliko god treba”, poručio  je.

Na pitanje hoće li Stožer odobriti karantenu u Biogradu, Capak je rekao da nema informacija o stanju u tom gradu, ali će je odobriti ako za to bude potrebe.

Markotić: Jedan pacijent je kritično

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je da su oboljeli na respiratoru prosječne dobi 61 godina. Većinom je riječ o kroničnim bolesnicima,  a jedan od njih je kritično.

Očekuje se da će sad rasti broj oboljelih među starijima. ”Liječnici bi voljeli da su svemogući i da sve spase ali, nažalost, to neće biti moguće”, rekla je Markotić.

Voditelj stožera, potpredsjednik Vlade Davor Božinović ponovno je istaknuo da je osnovna poruka građanima da ostanu doma.

“Izvanredne okolnosti postaju redovite, no očekujemo da će donesene odluke nastaviti davati rezultate”, istaknuo je Božinović dodavši kako je važno da svi koji nisu u nužnim službama počnu usporavati ritam.

Naglasio je da se donose mjere za zaštitu zdravlja ljudi, ali i da se održe ekonomske aktivnosti. Prema BiH je otvoreno više graničnih prijelaza, do gužve na granici je došlo zbog nesporazuma.

Božinović je izvijestio da je nakon potresa u Zagrebu 313 građana smješteno u Studentskom domu Cvjetno naselje, a vatrogasci su jučer imali 220 intervencija na uklanjanju posljedica potresa.

Milina: Dvoje policijskih službenika pozitivno na koronavirus

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina potvrdio je prva dva slučaja zaraze koronavirusom među policijskim službenicima.

Istaknuo je da policija stalno provodi mjere u suradnji s epidemiološkim službama, tako da je 90 policijskih službenika u samoizolaciji.

Za dva potvrđena slučaja rekao je da su ti policijski službenici već bili u samoizolaciji.

“Sada se provode izvidi njihovi  kontakata, kojih nije bilo puno. Policija cijelo vrijeme intervenira kod kršenja javnog reda i mira, pa je moguće da stupe u kontakt sa zaraženima, no to se stalno nadzire”, naglasio je Milina. (Hina)

Foto: screenshot

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI