NACIONALNI STOŽER Capak: Telekonferencija o protokolu za dolazak slovenskih turista u Hrvatsku

NACIONALNI STOŽER Capak: Telekonferencija o protokolu za dolazak slovenskih turista u Hrvatsku

Ravnatelj HZJZ-a Krunosav Capak izvijestio je da su danas održali telekonferenciju s predstavnicima slovenskog Instituta za javno zdravlje oko protokola za dolazak slovenskih turista u Hrvatsku.

“Razgovaramo i razmjenjujemo epidemiološke podatke i iskustva u dvije države kako bi se i pod kojim uvjetima mogao dozvoliti ulazak i izlazak jednih i drugih preko granice.To će se dogovarati na razini ministara, a na nama je da sve procijenimo”, rekao je Capak..

HZJZ je završio validaciju seroloških testova, koji su pokazali iste rezultate kao i PCR testovi, sada se provode ankete među ispitanicima i prikupljaju serumi te će početkom idućeg tjedna sve biti spremno za testiranje prvih 1000 uzoraka.

To neće biti reprezentativan uzorak, a opsežnije istraživanje moći će provesti kada im bude odobren projekt koji su prijavili Zakladi za znanost, jer će imati više sredstava za kupnju testova.

Upitan za predstojeće izbore i glasanje ljudi u samoizolaciji, Capak je rekao kako oni nisu bolesni iako su pod povećanim rizikom pa bi se za njih moglo organizirati glasanje na daljinu. No, ne bi bio problem i da pristupe glasanju ako stave masku.

“Razmatrali smo trebaju li djeca u samoizolaciji pisati maturu ili ne, zaključak je da trebaju jer su to zdrava djeca”, kaže Capak.

Upute  za škole i vrtiće mogu se primijeniti i na izvannastavne aktivnosti, ali odluka o njihovu početku je na resornom ministarstvu.

Capak će se u utorak sastati s predsjednikom Hrvatskog vaterpolo saveza radi dogovora o preporukama za bazene, koji se otvaraju 18. svibnja, a plivanje i korištenje bazena bit će dopušteno i djeci i za odraslima. (Hina)

Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI