NACIONALNI STOŽER: 18 novozaraženih, troje preminulo, mjere se produžuju za još dva tjedna

NACIONALNI STOŽER: 18 novozaraženih, troje preminulo, mjere se produžuju za još dva tjedna

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata potvrđeno 18 novozaraženih koronavirusom, a preminule su tri osobe, izvijestio je u subotu Nacionalni stožer civilne zaštite, najavivši produljenje mjera ograničavanja za još dva tjedna.

„U proteklom 24 satnom razdoblju u RH imamo 18 novodijagnosticiranih bolesnika od Covida-19. To znači da ukupno imamo 1832 bolesnika”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Naveo je testirano ukupno 21.647 osoba, a u zadnjih 24 sata njih 694. Pozitivnih je 8,53 posto što je mali pad u odnosu na petak.

Beroš je rekao i da su od jučer preminule tri sobe, od čega dvije u Splitu. Preminula je ženska osoba stara 96 godina s izrazitim komorbiditetom, muška osoba stara 55 godina s komorbiditetom te u zagrebačkom KB Dubrava 78-godišnja ženska osoba s komorbiditetom, kazao je.

Naveo je i da je na respiratoru 27 bolesnika, a hospitaliziranih je 361 što je 11 manje od jučer. Oporavljeno i otpušteno iz zdravstvenih ustanova njih 374 što je 15 više u odnosu na dan prije. Uz to, kod kuće je 241 oporavljena osoba što je ukupno njih 615 od koronavirusa.

Beroš: Moramo biti oprezni i mudri

„Ovo je trenutno dobar rezultat međutim obzirom na ponašanje virusa u većem dijelu Europe moramo biti oprezni i dalje i mudri i ne smijemo dozvoliti da nas ovaj trenutno dobara rezultat pokoleba u poštivanju mjera”, poručio je Beroš i zamolio građane za daljnji oprez.

Vezano uz brojne upite trudnice koje strahuju da bez propusnica neće moći doći do bolnica Beroš im je poručio da će moći bez obzira tko ih vozi doći do bolnica i obaviti porod.

Izvijestio je i da je testiranje pokrenuto i u bolnici u Puli.

Voditelj stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da je stožer donio odluku o produživanju mjera ograničavanja za još dva tjedna.

Božinović: Mjere produžene do 4. svibnja

”To se prije svega odnosi na mjeru ograničavanja društvenih okupljanja, rada trgovina, uslužnih djelatnosti, održavanja sportskih i kulturnih događaja i ona se primjenjuje do 4. svibnja”, rekao je.

Božinović je rekao da se odluka o graničnim prijelazima za tranzitni promet teretnih vozila produžuje do 18. svibnja, ali da se napušta model organiziranih konvoja.

Vozači kamiona će na granici dobiti obavijest da smiju voziti samo autocestama i zaustavljati se samo na točno određenim mjestima. „’Time ćemo brzati prekogranične procedure vezano za teretni promet kamionima, a vodit ćemo računa o tome da ne bude zlouporaba i da svi poštuju propisane mjere”, kazao je.

Uz to, Božinović je izvijestio da se od 26. travnja uvodi izvanredna teretna linija u pomorskom prometu Ancona-Zadar.

Vezano uz odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka najavio je da će županijski stožeri moći predložiti nacionalnom stožeru  ukidanje propusnica za područje određene županije kako bi se omogućila veća mobilnost

Lokalni stožeri pritom će procjenjivati epidemiološku situaciju, a nacionalni stožer potom u suradnji s njima donijeti odluku o ukidanju propusnica.

Dodao je kako su u slučaju povoljne epidemiološke situacije ostavili i mogućnost ukidanja propusnica i zbog gospodarskih razloga, kao primjerice za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju, o čemu se također moraju dogovoriti lokalni stožeri.

No ako se pojavio neko žarište, upozorava Božinović, mogu se donijet posebne mjere za općinu ili neki prostor.

Odluke stupaju na snagu u ponoć, dodao je.

Capak: Brojka novooboljelih je povoljna, ali opasnost nije prošla

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je kako od 16. ožujka nismo imali ovako povoljnu brojku, ali i upozorio da opasnost još nije prošla.

„Znači da se situacija poboljšava ali imamo opterećenje i od prije, u zadnjih 10 dana je oko 500 novooboljelih kumulativo od kojih su svi imali svoje kontakte”, kazao je.

U Gradu Zagrebu je sedam novooboljelih, u Splitsko-dalmatinskoj županiji četiri, u Zagrebačkoj županiji tri , u Krapinsko- zagorskoj tri i Zadarskoj jedna, kazao je Capak.

Ponovio je kako stožer pažljivo razmatra sve mjere i postepeno će ih ukidati.

U nekom momentu, najavio je, pustiti će se i javni prijevoz uz stroge epidemiološke mjere dezinfekcije i socijalnog distanciranja.

Kada dođe vrijeme, i frizeri će početi raditi uz korištenje zaštitne opreme i dezinfekciju, rekao je.

Na upit o premještanju karantene u Zagrebu u Hotel „I” Capak je kazao kako je to odluka lokalnog stožera, ustvrdivši kako ne misli da je blizina Arene bio presudan faktor, ali da može biti  – povoljan.

Za stanje u domu za starije u Splitu kazao je da je situacija stabilna i da je inspekcijski nalaz očekuje do srijede.

Markotić: Proširivanje testiranja u domovima za starije

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić najavila je proširivanje testiranja na koronavirus u domovima za starije. Riječ je o brzim testovima za serološko testiranje koji imaju ograničenja, ali mogu detektirati Covid-19 unutra 7 do 10 dana.

„Tako će se detektirati oni koji možda nemaju jasne simptome i oni koji su možda bez simptoma preboljeli bolest”, kazala je.

Izvijestila je kao su svi pozitivni štićenici iz doma za starije u Zagrebu smješteni u bolnice, te da je dvoje u težem stanju, ali i da su te osobe već dulje vrijeme lošije.

Božinović zaključno čestitao svima koji su sudjelovali u pothvatu skidanja vrha tornja na zagrebačkoj katedrali. (Hina)

Foto: Screenshot

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI