Nacionalni stožer: Situacija u Hrvatskoj povoljna; nema potrebe za zatvaranjem škola i vrtića

Nacionalni stožer: Situacija u Hrvatskoj povoljna; nema potrebe za zatvaranjem škola i vrtića

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj je u ovom trenutku povoljna s obzirom da nije zabilježena lokalna transmisija bolesti pa Nacionalni stožer civilne zaštite smatra da zasad nema potrebe za zatvaranjem vrtića, škola i fakulteta.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je u četvrtak na konferenciji za novinare da Nacionalni stožer svaki dan zasjeda i pažljivo razmatra takve mjere. “Ako se epidemiološka situacija promjeni mi ćemo naći neki način da se to promijeni”, rekao je Capak.

Novinarima je odgovorio da bi takvu odluke trebao donositi Nacionalni stožer.

“Smatramo da je naša epidemiološka situacija u ovom trenutku povoljna jer nema lokalne transmisije bolesti nego isključivo uvezene iz Italije i oboljele njihove bliske kontakte,  članove obitelji ili osobe s kojima su putovali ili boravili”, kazao je Capak.

Predsjednik Stožera civilne zaštite Davor Božinović rekao je da kad su u pitanju školske ustanove treba biti posebno oprezan a to su stvari, smatra, o kojima treba razgovarati struka na razini Hrvatske iako sve županije nisu jednako izložene virusu.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je za potvrđeni 14. slučaj infekcije novim virusom da je riječ o osobi koja je bila u bliskom kontaktu s provoboljelim iz Pule koji je pod nadzorom.
To ukazuje, zaključio je ministar da je epidemiološka slika i dalje mirna te da u ovim trenucima nema naznake da virus slobodno cirkulira u populaciji.

“To je u ovom trenutku jako važno”, rekao je Beroš, po čijim je podacima do danas napravljeno 365 testiranja uzoraka, a šest ih ih još na testiranju pa se čekaju se rezultati. Beroš je rekao da pozorno prate situaciju u susjedstvu i da je u Ministarstvu zdravstva danas održan sastanak s ravnateljima bolničkih i zdravstvenih ustanova da bi rekapitulirali sve što je do danas napravljeno i da bi se pripremili na sve izazove koji nas očekuju.

Napomenuo je da, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju resursi zdravstvenog sustava nisu o ovom trenutku jače aktivirani, odnosno nije narušeno njihovo funkcioniranje.

Predsjednik Stožera civilne zaštite Davor Božinović rekao je da opća epidemiološka situacija u Europi i dalje nije dobra, a u nizu zemlja se pogoršava kao što je slučaj s Italijom čija je Vlada 9. ožujka dekretom propisala da se sve dotadašnje mjere koje su vrijedile za Lombardiju i susjedne pokrajine od danas odnose na cijelu Italiju.

Sukladno tome mjere karantene koje su jučer vrijedile za osobe koje iz tih žarišta dolaze u Hrvatsku danas vrijede za sve koji dolaze iz Italije, rekao je Božinović.

“Naši stožeri su počeli funkcionarati odmah sukladno odlukama koje je Nacionalni stožer donio jučer, sve mjere vezane prije svega vezane za javna okupljanja provode se, a što se tiče karantene u Zagrebu, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji one su u funkciji, ali dosad u karantenu nije primljena ni jedna osoba”, kazao je Božinović.

Danas je 193 državljana Italije ušlo u Hrvatsku, od čega se 24 njih samovoljno vratilo u svoju zemlju nakon što im je objašnjeno da će morati u karantenu žele li ući u Hrvatsku.

Za let u Dubrovnik iz Rima bilo je prijavljeno 149 putnika, ali ih je sto odustalo od leta, a Božinović pretpostavlja da je riječ o talijanskim građanima.

Po podacima koje je iznio u ovo doba godine u Hrvatsku prosječno dnevno ulazi između 500 i 600 talijanskih građana ali će taj broj sada kako se pretpostavlja biti značajno manji.

Za mogućnost da osobe koje zataje da ulaze u Hrvatsku iz Italije, Božinović je rekao da postojeći zakonski okvir omogućava kazneni i prekršajni progon takvih osoba.

Prekršajna kazna za izbjegavanje epidemiloškh mjera iznosi od 3000 do 8000 kuna, a osim toga sanitarni inspektori će takve osobe u pratnji policijskih službenika smjestiti u karantenu.

Upitan razmišlja li se o suspendiranju trajektne linije između Ancone i Splita rekao je da se razmišlja o svemu ali taj trajekt ima i teretni promet, a sve vlade, čak i talijanska pokušaju osigurati nekakav standard u kojem gospodarstvo mora funkcionirati. Ustvrdio je kako ne postoji mogućnost da se sve granice u potpunosti zatvore za svaku vrstu prometa jer se time ne bi niša postiglo.

Po njegovim riječima vodi se računa o tome da se umanje rizični faktori širenja virusa a da stvari, pogotovo kad se govori o gospodarstvu funkcioniraju sa što manje šteta koje su, smatra,  očito neizbježne.

Vezano za preporuku da se odgode svi skupovi s više od 1000 ljudi, Božinović je rekao da od prvog dana pojave virusa pokušavaju podići svijest svih građana i organizatora događaja o tome da je ovo situacija u kojoj treba sačuvati mirnoću i hladnu glavu.

Dosad se, zahvaljujući odgovornosti građana ni u jednom trenutku nije pokazala potreba da se primjenjuju tvrđe formulacije, rekao je ministar, upitan što ako budu održana okupljanja s više od tisuću ljudi i hoće li organizatori biti kažnjeni.

Za skupove do 1000 ljudi, napomenuo je da se moraju osigurati visoki i higijenski standardi i slijediti upute HZJZ-a. (Hina)

Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI