NACIONALNI STOŽER Capak: Konačne preporuke za škole bit će objavljene u četvrtak  

NACIONALNI STOŽER Capak: Konačne preporuke za škole bit će objavljene u četvrtak  

Sa svega osam novooboljelih imamo iznimno povoljnu epidemiološku situaciju te je zato moguće popuštanje mjera, ocijenio je u utorak, na press konerenciji za medije Nacionalnog stožera Civilne zaštite ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Kazao je kako u mnogim zemljama gdje je epidemija divljala ona lagano popušta. Od 10-a zemalja u okruženji i onih s kojima se Hrvatska voli uspoređivati, poput Švedske, Belgije, Finske, mi smo drugi po incidenciji koronavirusa, a bolja je samo Madžarska.

Hrvatska ima među tim zemljama i najnižu stopu smrtnosti sa 14 umrlih na milijun stanovnika, dok Madžarska ima 30, Srbija 19, Finska 35 a Švedska 225 umrlih na milijun stanovnika.

Capak je rekao kako je HZJZ dovršio nacrt preporuka za državnu maturu i funkcioniranje škola, koje su upućene Ministarstvu znanosti i obrazovanja na primjedbe i komentare, a konačne će preporuke biti objavljene u četvrtak. Ne želeći govoriti više o preporukama rekao je kako su to najdetaljnije preporuke koje su dosad napravili te ocijenio kako je moguća distanca među djecom u školi.

Kad je riječ o preporukama za crkve, gdje se mise počinju održavati od 2. svibnja, Capak je kazao kako su još komunikaciji s crkvom oko novih smjernica koje bi mogle biti gotove sutra.

Istaknuo je i kako su jučer u bolnici i Domu za starije u Koprivnici boravili voditelj epidemiološke službe HZJZ-s Bernard Kaić i predstavnici Stožera te su izvijestili da je epidemiološka služba maksimalno dobro odradila posao u domu, da je napravljeno sve te se očekuje da se situacija kroz nekoliko dana smiri.

Autor/ Totalno.hr/ Izvor/ Hina/ Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI