Nacionalni stožer: Nema novih oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj

Nacionalni stožer: Nema novih oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj

Nacionalni Stožer civilne zaštite izvijestio je u četvrtak da su u Hrvatskoj dosad potvrđena tri oboljela od koronavirusa, nema novih oboljelih, u tijeku su testiranja 131 uzoraka na koronavirus, obrađeno ih je 107, a u obradi ih je još 24.

“Situacija je takva da su u tijeku testiranja za 131 bolesnika, od toga je 107 potvrđeno, a 24 testiranja su u tijeku. Za sada i dalje imamo samo tri pozitivna i potvrđena nalaza infekecije koronavirusom”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Beroš: Koronavirus prisutan u novim europskim zemljama

Nove zemlje koje od jučer imaju zabilježenu pojavu koronavirusa su Norveška, Makedonija, Rumunjska, Grčka i Gruzija.

“Ne radi se samo o Hrvatskoj, ta epidemija u području sjeverne Italije nosi i dalje svoje”, naglasio je Beroš te dodao da se čuo s njemačkim kolegom koji je zabrinut za situaciju u Njemačkoj te inzistira na provođenju zajedničkih konzultacija na razini EU-a.

Najavio je da će tijekom popodneva u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” ustanoviti još jednu hitnu infektološku ambulantu i čekaonicu kako bi odijelili bolesnike za koje se sumnja da imaju koronavirus od onih koji boluju od gripe i prehlade.

Hrvatska je spremna na sve scenarije i po potrebi će se svi zdravstveni kapaciteti preusmjeriti u liječenje koronavirusa ali, vjeruje Beroš, do toga neće doći.

Što se tiče antivirusne terapije koja se primjenjuje u Italiji, ustvrdio je da su to lijekovi koje i Hrvatska preventivno daje bolesnicima da bi spriječili razvoj teže kliničke slike.

Markotić: Dvojica bolesnika u Zagrebu su dobro

Radi se ispitanom lijeku za HIV koji se primjenjuje u više zemalja, a lijek za ebolu je u ispitivanju, odnosno klinička studija bi trebala biti gotova krajem trećeg ili četvrtog mjeseca, rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić.

Braća blizanci, koji su prvi zaraženi koronavirusom u Hrvatskoj, hospitalizirani su u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu, osjećaju se dobro, dobivaju potrebne lijekove i nemaju nikakvih dodatnih problema.

Markotić je zahvalila dvojici mladića što su istupili u medijima i objasnili kako izgleda karantena iz prve ruke jer je to, smatra, bolja poruka građanima nego ono što im službe govore.

Oboljeli se smatraju zdravima kada nemaju temperaturu i kada se osjećaju dobro, a radi dodatne predostrožnosti napravit će dodatan bris. Ako bude negativan, bolesnici mogu ići kući, kazala je Markotić.

Capak: Utvrđeno sedam kontakata treće oboljele osobe

Što se tiče treće osobe zaražene koronavirusom, koja je smještena u bolnicu u Rijeci, službe su utvrdile sedam njegovih kontakata te su prema proceduri stavljeni pod nadzor. U obitelji oboljelog također ima bolesnih te se i oni obrađuju, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak.

Svim bolnicama preporučio je da upute HZJZ-a o ponašanju pacijenata stave u čekaonice kako bi se pacijenti znali ponašati ako imaju simptome respiratornih bolesti.

Epidemiološka služba je prenapregnuta s obzirom da su proširena zaražena područja i da se povećao broj pregleda i nadzora, ali, ističe Capak, rade na pojačanjima kako bi pokrili sve što je potrebno.

Imaju 150 epidemioloških timova i oni koji trenutno nisu opterećeni mogu biti prebačeni na druga područja tako da neće biti nikakvih problema s osiguranjem dovoljnog broja ljudi.

Zagrebačka Klinika za infektivne bolesti trenutno jedina obavlja test na koronavirus, ali HZJZ radi na tome da uspostave isti takav test i idućeg bi ga tjedna mogli početi primjenjivati, najavio je.

Božinović: Sastajemo se s gospodarstvenicima

Predsjednik Stožera Davor Božinović najavio je da će se danas u 13 sati održati sjednica Hrvatske gospodarske komore (HGK) na kojoj će sudjelovati predstavnici hrvatskih tvrtki i županijskih komora. Oni će biti informirani o pitanjima vezanim za koronavirus u gospodarskom kontekstu.

Izvijestio je da sve službe rade po smjernicama i u punom opsegu, a u tijeku su i pripreme za određivanje lokacija i prostora za izolaciju, odnosno karantenu. Vodeći se stručnim uputama, traže se objekti koji mogu odmah biti stavljeni u funkciju.

Nije htio govoriti o potencijalnim objektima da se ne izazove nepotrebna pozornost, ali je potvrdio da su sportaši izmješteni iz zagrebačkog Tomislavova doma u druge hotele.

O tome koliko će izvanredna situacija financijski opteretiti državu, s obzirom na pojačan nazdor i dodatnu opremu, također nije htio govoriti, već je ustvrdio da je u ovom trenutku najvažnije zdravlje građana.

Mikulić: Izdali smo više od 400 rješenja o nadzoru

Glavni državni inskpetor Andrija Mikulić rekao je da su pokrili najfrekventnija mjesta, a sanitarni inspektori djeluju 24 sata dnevno.

U protekla 24 sata izdali su nešto više od 400 rješenja o zdravstvenom nadzoru i jednoj karanteni u dogovoru s epidemiolozima, izvijestio je.

Do sada su u profiliranju putnika izdvojili 1913 osoba na svim graničnim prijelazima, a na svim najfrekventnijim graničnim prijelazima postavili kontejnere za bolji rad inspektora, rekao je načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno.

Komentirao je informacije da su neki putnici prošli granicu bez kontrole rekavši da u cestovnom prometu intervjuiraju putnike, ali provjera ovisi i o istinitosti izjava i prijava samih putnika.

Pomoćnik ministra vanjskih poslova Vinko Ljubičić skrenuo je pozornost građanima koji kreću na putovanja u inozemstvo da na stranicama Ministarstva mogu naći ažurne podatke i vidjeli preporuča li se putovanje u pojedinu zemlju. (Hina)

Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI