NACIONALNI STOŽER: Osam novozaraženih, nastavlja se s pripremom idućih faza popuštanja

NACIONALNI STOŽER: Osam novozaraženih, nastavlja se s pripremom idućih faza popuštanja

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata potvrđeno osam novih slučajeva zaraze, a još dvoje ljudi je umrlo, izvijestio je u nedjelju Nacionalni stožer Civilne zaštite, na kojem je istaknuto da popuštanje mjera ne završava 11. svibnja već se nastavlja s pripremom idućih faza.

“U protekla 24-sata imamo osam novodijagnosticiranih bolesnika od Covid-19, što daje ukupan broj od 2096 pozitivnih osoba”, rekao je na konferenciji za novinare ministar zdravstva Vili Beroš.

Umrle su još dvije osobe pa je ukupan broj umrlih porastao na 79. U Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu umro je muškarac, 1950. godište, i u KBC-u Split žena, 1924. godište.

Od osmero zaraženih dvoje je u Zagrebu, jedan u Splitsko-dalmatinskoj, tri u Osječko-baranjskoj i dva u Virovitičko-podravskoj županiji.

Beroš je poručio da je oprez nužan i da je “tanka linija” između dobrih i loših rezultata te da jedan trenutak može poremetiti trud svih građana. Pritom je opisao situaciju i posljedice od vikenda i kršenje obvezne samoizolacije nakon dolaska četvero državljana u Hrvatsku iz inozemstva.

Stoga će se u uputi Stožera za postupanje prema osobama kojima je omogućen povratak dodati uvjet koji se odnosi na posjedovanje PCR testa ne starijeg od 24 sata koji je negativan.

S obzirom da se ulazi u drugu fazu popuštanja mjera, Beroš je naglasio su provjerene sve liste čekanja, zdravstvene ustanove dužne su kontaktirati sve bolesnike koji nisu ostvarili pravo na medicinsku skrb te im dati nove termine u skladu s novim epidemiološkim okvirom.

Bude li poremećaja u sustavu, najavio je da će poduzeti mjere poput angažmana privatnog sektora, ako javni nema dovoljne kapacitete.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak istaknuo je da jednoznamenkasti broj oboljelih daje razloga za zadovoljstvo. Imamo oboljele osobe koje su u obiteljskom kontaktu, jednu medicinsku sestru. Na području Virovitičko-podravske županije uvezeni su slučajevi iz Njemačke, rekao je.

Capak: U djelatnosti koje sutra otvaraju uključili masažne salone i fizioterapiju

Izvijestio je i da su u uslužne djelatnosti s bliskim kontaktom koje se sutra otvaraju, uključili i salone za masažu i usluge fizioterapije izvan bolnica, a za koje je zabrana rada trebala vrijediti još tjedan dana. I za njih su dali preporuke na webu HZJZ-a, a danas će biti donesena odluka da se i oni puštaju u rad.

Vezano za neprehrambene proizvode poput tekstila na tržnicama čija je prodaja ograničena, najavio je da će se to promijeniti “u najskorije vrijeme” i da će dopustiti da se s takvim proizvodima krene.

Istaknuo je da su danas ministar Božinović i on imali sastanak s ministricom kulture i razgovarali o pitanju otvaranja kina, kazališta, festivala te naglasio da o tome vode brigu.

Danas smo o tome široko razgovarali i postavili si rokove da pripremimo dokumente. Popuštamo u fazama, oprezno. Nešto je trebalo biti prvo, nešto drugo. Prioritete su određivali ministri i Vlada. Predstava se može organizirati pod epidemiološkim mjerama, ali napravit ćemo okvir po kojem se može odigrati”, naglasio je Capak.

Napravljen epidemiološki okvir za vježbe na fakultetima

Vezano za vježbe na fakultetima, rekao je da su napravili epidemiološki okvir s djelatnicima Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar i da je sličan funkcioniranju malih razreda od 10 u školama.

“Tamo gdje se mora, napravit će se, a tamo gdje se akademska godina može završiti bez vježbi, bit će tako”, istaknuo je.

Dodao je kako slijedi treća faza, no ona ne znači kraj. Stožer će nastaviti s pripremom idućih faza sve dok ne popuste sve uvedene mjere.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da će se vjerojatno otvoriti dječja igrališta, a po pitanju rekreacijskog sporta, tu će epidemiološke službe morati dati pojašnjenja.

Razmatra se, kaže, mogućnost proširenja broja uzvanika na vjenčanjima i prisutnih na pogrebima. Što se tiče zadržavanja na javnim mjestima, tu odluku o zabrani Stožer nema namjeru produžavati.

Inspekcije će, naglasio je Božinović, raditi sve dok postoji potreba, a to će biti dok postoje mjere.

Markotić: Ne možemo biti sigurni dok sve druge zemlje ne budu slobodne od virusa

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić upozorila je da je važno da se i dalje štitimo mislimo na svoje bližnje i sve oko nas. Rekla je i kako nije lako odgovoriti kada će sve završiti.

“Dobri brojevi koje imamo mogu se brzo pokvariti ili ih možemo dovesti do nule i uživati u ljetu. Ne možemo biti opušteni dok sve druge zemlje ne budu slobodne od virusa. I dalje je važno da se štitimo, mislimo na svoje bližnje i sve oko nas”, rekla je.

Na upit hoće li cjepivo biti jedinstveno u svijetu, Markotić je naglasila da je bi cjepivo određenog postotka zaštite bilo bolje nego ništa.

“Kod nekih organizama poput virusa razlike nisu takve, iako postoje, da se ne može napraviti jedinstveno cjepivo. Kod drugih, ako se brzo mijenjaju, moraju se uzeti kombinacije cjepiva. Zasad ne možemo odgovoriti. Vjeruje se da razlike između sekvenci virusa, promjene i mutacije koje bi teorijski mogle utjecati na cjepivo, nisu takve”, rekla je. (Hina)

Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI