NACIONALNI STOŽER Markotić: Izoliranje koronavirusa je velika stvar za znanstvena istraživanja kojima se bavimo

NACIONALNI STOŽER Markotić: Izoliranje koronavirusa je velika stvar za znanstvena istraživanja kojima se bavimo

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, Alemka Markotić, na press konferenciji Nacionalnog stožera Civilne zaštite kazala je, kako je koronavirus izoliran u toj klinici još prije tri tjedna, a da su nakon toga radili dodatne provjere.

“To je velika stvar za znanstvena istraživanja kojima se bavimo, ali može pomoći i u dijagnostici i razvoju novih testova ili pokušaju detekcije razlike između virusa. A čim imate viruse, od jučer imamo cijeli niz ponuda za istraživanja i studije”, kazala je Markotić, dodavši da je virus izolirala doktorica znanosti Željka Mačak Šafranko uz pomoć Ivana Kristijana Kurolta i tima iz te klinike.

Do sada su više razvijenih zemalja uspjele izolirati virus, među kojima među prvima Kina i Australija.

Markotić je najavila da sada slijedi kompletna analiza genoma koronavirusa, a na upit o tome je li postoji dokaz da je virus nastao u laboratoriju, kazala je da su to uobičajena razmišljanja kada se govori o pandemijama.

Međutim, ustvrdila je da sva relavantna literatura ukazuje da za takvo razmišljanje nema dokaza.

“Pandemije koje su ubijale i po 50 posto stanovništva, poput kuge, kolere, bilo je i prije, a kreirala ih je priroda. Priroda je, nažalost, najveći bioterorist”, ustvrdila je Markotić. (Hina)

Foto: Screenshot

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI