Nacionalni stožer: Nema novih slučajeva zaraze, 64 osobe pod intenzivnim epidemiološkim nadzorom

Nacionalni stožer: Nema novih slučajeva zaraze, 64 osobe pod intenzivnim epidemiološkim nadzorom

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je u srijedu da je do sada obrađeno 87 uzoraka te da se trenutno obrađuje njih osam, no da zasad nema novih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj.

“Trenutno je 87 bolesnika testirano, osam je u obradi, a rezultate još čekamo. Pozitivnih novih zasada nema”, rekao je ministar Beroš na drugoj današnjoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

U Hrvatskoj je, inače, do sada potvrđena zaraza koronavirusom kod dvije osobe, a riječ je o dva brata.

Treći bliski kontakt prvozaražene osobe također čeka rezultate testiranja, potvrdio je ministar. Majka zaraženih pacijenata je pod zdravstvenim nadzorom i za sada, tvrdi Beroš, ne pokazuje simptome.

Što se tiče mjere sigurnosti u bolnicama, ponovio je da će preporučiti zabranu posjeta, ne samo zbog koronavirusa, nego i zbog gripe, dok redovni program mora ići dalje.

64 osobe pod intenzivnim epidemiološkim nadzorom

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak izvijestio je da je Epidemiološka služba provela aktivnosti traženja kontakata od drugog zaraženog mladića i dovršila traženje kontakata od prvog zaraženog.

Trenutno imaju 64 osobe pod intenzivnim epidemiološkim nadzorom te se prati njihovo zdravstveno stanje. Osobe pod nadzorom dva puta dnevno moraju se javiti epidemiologu, a ukoliko se ne jave, epidemiolog će zvati njih i provjeriti njihovu temperaturu i zdravstveno stanje.

Upitan može li se koronavirus dobiti i drugi put, odnosno nakon što se već preboli, rekao je da na neke bolesti postoji  trajni, doživotni imunitet, dok na druge, poput gripe, kratkotrajni.

“Ako drugi put obolite od istog tipa virusa, ta bolest je puno blaža. Za koronavirus nemam taj odgovor jer imamo tek 2.000 oporavljenih i ne znamo postoji li okolnost takva da bi se oni oni ponovno zarazili koronavirusom. Ali, sasvim smo sigurni da postoji imunitet jer je on detektiran, odnosno detektirana su antitijela”, rekao je Capak.

Testiranje može biti pozitivno, a da osoba nema nikakve simptome, zbog toga je i CDC prije nekoliko dana promijenio definiciju bolesti gdje se kaže da ako je nalaz na koronavirus pozitivan, iako osoba nema simptome, smatra se pozitivnim slučajem infekcije.

Osoba može imati simptome, a da nalaz bude negativan što znači, tumači Capak, da u tom trenutku nije inficirana s koronavirusom, što ne znači da kroz nekoliko dana neće biti.

Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI