NA UDARU USKOKA! PREMIJER Plenković razriješio ministra Horvata

NA UDARU USKOKA! PREMIJER Plenković razriješio ministra Horvata

HRVATSKI PREMIJER i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković danas je na osobni zahtjev razriješio ministara prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata koji je u subotu ujutro uhićen i priveden na ispitivanju u Uskoku zbog sumnje na zloporabu položaja.

Premijer Plenković je ranije u subotu, na izvanrednoj novinskoj konferenciji u Vladi povodom uhićenja ministra Darka Horvata, kazao kako očekuje da DORH i glavna državna odvjetnica obavijeste javnost što je toliko hitno bilo i žurno da se ide uhititi ministra na dužnosti.

Nakon ovakvoga tjedna, u kojem smo imali jako puno velikih političkih događaja, od boravka američkog nosača zrakoplova, nakon paketa koji je Vlada donijela za ublažavanje na građane i gospodarstvo zbog rasta cijena, nakon dogovora koji sam postigao s predsjednicom Europske komisije, nakon strategije poljoprivrede u Saboru i nakon jučerašnjeg potpisivanja autoceste Lekenik-Sisak, zahvaljujući DORH-u imamo sada jednu novu temu, za koju smo saznali jutros iz medija, da jutros očito napravljen pretres kuće ministra Horvata, sada vidim da je on uhićen i da je u tijeku kriminalističko istraživanje, rekao je Plenković, prenosi N1.

Vidim da je riječ o događajima iz 2018. kad je on bio ministar gospodarstva u našoj prvoj Vladi. Vidim da se tu spominju i drugi dužnosnici, Milošević i Aladrović kao i bivši ministar Tolušić. To je u svakom slučaju vrlo indikativan tajming i takva žurnost i ažurnost DORH-a vezano za kaznena djela koja su se dogodila 2018. godine. Ja sad očekujem da svi kažemo da DORH i USKOK nisu pod HDZ-ovom šapom, ali očito imaju razlog za dramatičnu žurnost i uhićenje ministra u Vladi, kazao je premijer.

Očekujem od DORH-a da obavijesti javnost što je to toliko žurno da se uhiti ministar, dodao je Plenković.

Drugo, smatram da je apsolutno neprihvatljivo da tijekom cijelog jutra slušamo komentare koje u eter javnosti govore ljudi koji ni po kojoj osnovi trebali imati saznanje o ovom postupku. Sumnjam da je to kazneno djelo, da netko iz sustava pušta informaciju novinarima, koji kreiraju dramatičnost, rekao je.

Ovo je trenutak u kojem bi glavna državna odvjetnica, kojoj smo dali pozitivnu ocjenu, trebala stati pred kamere i objasniti koji su to razlozi ovakve žurnosti i hitnosti da se uhiti ministar na dužnosti. Vjerujemo da će oni, ako ih imaju, podastrijeti dokaze zašto su se odlučili na ovakav potez. U ovom trenutku meni djeluje nerazmjeran ovaj potez, ali oni, siguran sam, vode računa da rade zakonito, kazao je Plenković.

Što se tiče političkih posljedica, parlamentarna većina je stabilna. Ja sam kontaktirao sve članove, oni su svi stabilni uz Vladu i nikakva izvanrednost nije na dnevnom redu, rekao je.

Premijer je kazao i da je krivi citat da je rekao da će on smjenjivati ministre, rekavši da je rekao da mu neće oporba smjenjivati ministre.

“Nema izvanredne situacije, nema prijevremenih izbora, a ovu ćemo temu detaljno ispitati i očekujem da DORH, koji jedini zna o čemu se ovdje radi, radi interesa javnosti i interesa Vlade i svih nas objasne”, objasnio je Plenković.

Ministar Horvat je u subotu iza 14,30 sati, nakon uhićenja i pretrage njegove kuće u Međimurju, doveden u sjedište Uskoka u Zagrebu.

Uskok je zatražio da mu se odredi istražni zatvor, a na teret mu se stavlja zlouporaba položaja i ovlasti 2018. u vrijeme kada je bio Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, odnosno da su određene tvrtke koje su se javile na natječaj mimo natječajne dokumentacije dobile pravo prvenstva.

Odvjetnik Vladimir Terešak kaže da je ministar Horvat odgovarao na sva pitanja Uskoka i obrane te se ne smatra krivim.

“Tražit će se istražni zatvor, ali ne znam po kojoj osnovi. Na teret mu se stavlja zlouporaba položaja i ovlasti, da su određene tvrtke mimo natječajne dokumentacije dobile pravo prvenstva, što on negira niti je on radio, radile su stručne službe Ministarstva”, rekao je odvjetnik Terešak.

Prema ranijim neslužbenim informacijama policija po nalogu Uskoka, uz Horvata, istražuje i potpredsjednika vlade Borisa Miloševića, a na meti istražitelja uz Horvata i Miloševića, od aktualnih državnih dužnosnika su i državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac te ravnateljica uprave za potpomognuta područja Katica Mišković. Među osumnjičenima su i bivši ministar Tomislav Tolušić te Horvatova bivša pomoćnica Ana Mandac koja je vrlo vjerojatno i uvalila Horvata u ovaj nered.

Izvor/ N1/ Foto: Damir Senčar/FaH/Hina/ Ilustracija/ Totalno.hr

Horvat smijenjen, ide u Remetinec: Određeno mu mjesec dana istražnog zatvora

Plenković udario po DORH-u: Glavna državna odvjetnica treba stati pred kamere!

“Čekam DORH da sve objasni. Ako Horvat bude u zatvoru, ne može biti ministar”

Odvjetnik Terešak: Horvat je aktivno iznosio obranu, ne smatra se krivim

FOTO Policajci pretražili Horvatovu kuću i odveli ga u Zagreb

Uz Horvata, USKOK istražuje i Borisa Miloševića i još tri osobe

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI