Na sjednici Vlade pohvaljen rad hrvatske policije

Na sjednici Vlade pohvaljen rad hrvatske policije

Na današnjoj sjednici Vlade premijer Andrej Plenković pohvalio je izuzetan rad hrvatske policije u akciji zapljene više od pola tone kokaina, a potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović informirao je o aktivnostima Stožera civilne zaštite u borbi protiv koronavirusa.

U uvodnom dijelu svog izlaganja, predsjednik Vlade Andrej Plenković zahvalio se hrvatskoj policiji na još jednoj značajnoj zapljeni velike količine droge kokaina u Pločama: „Kontinuiran, nekada možda i pretih rad te suradnja s policijama drugih zemalja svijeta potvrđuje da se borimo protiv ilegalne trgovine drogom, krijumčarenja i nastojimo stati na kraj pošasti koja je fenomen koji je, nažalost, prisutan u brojnim društvima pa tako i u Hrvatskoj. U svakom slučaju, zahvaljujem ministru Božinoviću te svim pripadnicima policije koji su sudjelovali u ovoj akciji, a i u drugima, jer takvih je akcija bilo dosta u posljednje vrijeme“ zaključio je Plenković.

Božinović o aktivnostima Stožera civilne zaštite

Stožer je, sukladno dosadašnjem načinu rada, a zbog epidemiološke situacije koja nije ista na području cijele Republike Hrvatske, od zadnje sjednice Vlade donio pet odluka na prijedlog županijskih Stožera civilne zaštite koje su stupile na snagu 12. i 13. travnja.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije strože ili dodatne mjere u odnosu na nacionalnu razinu donesene su za područje Zagrebačke, Osječko-baranjske, Dubrovačko-neretvanske, Primorsko-goranske i Istarske županije.

„Izdvojio bih mjere u dvjema županijama. Za područje Primorsko-goranske županije produljene su dosadašnje mjere i uvedene najstrože mjere na području Republike Hrvatske od početka ove godine, kojima je zabranjeno je održavanje javnih događanja i okupljanja bez obzira na broj osoba, obustavljen je rad trgovina koje prodaju odjeću i obuću, ograničeno je radno vrijeme ostalih trgovina, koje trenutno mogu raditi od 6 do 19 sati, obustavljen je rad ugostiteljskih objekata na otvorenim prostorima s time da je dozvoljena dostava hrane, pića, napitaka i slastica, a iznimno je dopušten rad hotelima, kampovima, učeničkim i studentskim domovima koji mogu usluživati isključivo goste koji u njima koriste uslugu smještaja“, objasnio je ministar Božinović te dodao sljedeće:

„Posebno se može istaknuti odluka za Dubrovačko-neretvansku županiju i to zbog pristupa na koji Stožer Dubrovačko-neretvanske županije i njihovi epidemiolozi predlažu uvođenje mjera, jer je sada njihovo područje, u smislu primjene nužnih epidemioloških mjera, podijeljeno na tri područja“.

Zbog poboljšanja epidemiološke situacije došlo je do blagog popuštanja mjera na području Grada Dubrovnika i općina Konavle, Župa dubrovačka, Dubrovačko primorje, Ston i Janjina te je dozvoljen rad ugostiteljskih objekata na otvorenim prostorima u vremenu od 7 do 19 sati.

Na snazi je i dalje ostala zabrana rada za ugostiteljske objekte u gradovima Metković, Ploče, Opuzen i Korčula te općinama Pojezerje, Slivno, Kula Norinska, Zažablje, Trpanj, Orebić, Lumbarda, Smokvica, Blato i Vela Luka.

Također, u svim ovim gradovima i općinama, i dalje su na snazi mjere kojima se ograničava broj osoba na javnim događanjima i okupljanjima. Posebnim mjerama i dalje nisu obuhvaćeni otoci Lastovo i Mljet, tj. na njima se primjenjuju samo nacionalne odluke.

Provođenje nadzora

Inspektori Ravnateljstva civilne zaštite, policije i Državnog inspektorata proveli su ukupno 15.897 nadzora te je izdano 14 prekršajnih naloga i 22 obavijesti o počinjenju prekršaja. Podnesena su četiri optužna prijedloga te izdana četiri usmena rješenja i dva pisana upozorenja.

Zbog nenošenja zaštitnih maski za lice izdano je 14 pisanih upozorenja i 24 prekršajna naloga.

Temeljem zaprimljenih dojava, kao i kroz redovan rad policijskih službenika utvrđeno je 157 kršenja mjera samoizolacije od strane građana i za isto će biti podnijeto 150 prekršajnih naloga i sedam optužnih prijedloga.

Evidentirana su dva kaznena djela zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti sukladno članku 180. stavak 1., Kaznenog zakona.

„Uz inspektore civilne zaštite i policijske službenike pojačane nadzore uvedenih epidemioloških mjera, temeljem Upute o obvezi pojačanog nadzora koju je Nacionalni stožer uputio svim stožerima, provode i stožeri civilne zaštite jedinica lokalne samouprave. U proteklih tjedan dana provedeno je 10.559 takvih obilaska i utvrđeno je 219 nepravilnosti“, istaknuo je ministar Božinović

Opremanje zdravstvenih ustanova

Iz Logističkog centra Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom izdano je 40 tona zaštitne opreme, a primatelji su medicinske ustanove i ustanove socijalne skrbi, njih 55.

Trenutno se u svim regionalnim skladištima i Logističkom centru nalazi oko 17 milijuna različitih artikala, odnosno 340 tona zaštitne opreme, stoji u priopćenju.

Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI