Na današnji dan papa Ivan Pavao II. prvi je put posjetio Hrvatsku

Na današnji dan papa Ivan Pavao II. prvi je put posjetio Hrvatsku

Na današnji dan, 10. rujna 1994. godine, po prvi nas je put posjetio sveti papa Ivan Pavao II. Posjet Pape, ključna osoba za međunarodno priznanje Hrvatske, bio je tada vezan uz 900. obljetnicu osnutka Zagrebačke biskupije, a zbio se u trenutku kad je trećina hrvatskog područja bila pod srpskom okupacijom. U tim, za nas teškim vremenima, Papa je pozvao na mir, pomirenje i zajedništvo, piše Laudato.

“Danas sam ovdje, u hrvatskoj zemlji, kao goloruki hodočasnik Kristova Evanđelja koje je navještaj ljubavi, sloge i mira”, rekao je papa.

Također je istaknuo kako je nužno promicati kulturu mira, nadahnutu osjećajima tolerancije i univerzalne solidarnosti.

“Sadašnje tragične podjele i napetosti ne smiju biti uzrokom zaborava da mnogi elementi ujedinjuju narode koji su danas u ratu. I zato je hitno i nužno skupiti sve ono što ujedinjuje i time graditi nove perspektive bratske solidarnosti”, nadodao je papa.

Papa se na aerodromu obratio prisutnima i cijelom hrvatskom narodu, govorom na hrvatskom jeziku, nakon čega se uputio prema zagrebačkim ulicama, gdje ga je dočekala neviđena dobrodošlica. Ulice su bile ispunjene mnoštvom ljudi koji su klicali od radosti. Nakon što je došao do središta grada, u zagrebačkoj katedrali sv. Ivan Pavao II. pomolio se na grobu kardinala, bl. Alojzija Stepinca.

Drugog dana, 11. rujna 1994., održana je Misa na hipodromu u Zagrebu. Procjenjuje se da joj je prisustvovalo gotovo milijun vjernika, čime je to sve do danas ostala najposjećenija Misa u čitavoj hrvatskoj povijesti. Sveti Ivan Pavao II. još je dva puta kasnije posjetio Hrvatsku: 1998., a potom i 2003. godine.

Izvor/ Laudato.hr/ Foto: Ika

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI