Na 40. obljetnicu Gospinih ukazanja u Međugorju desetine tisuća vjernika

Na 40. obljetnicu Gospinih ukazanja u Međugorju desetine tisuća vjernika

Na 40. obljetnicu od početka tvrdnji da se Gospa ukazuje šestero vidjelaca u Međugorju u petak se okupilo više desetaka tisuća vjernika iz cijeloga svijeta koji se molitvom, pobožnostima, uspinjanjem na brdo ukazanja zahvaljuju tamošnjoj Kraljici mira.

Najviše hodočasnika, prema tvrdnjama tamošnjeg Informativnog centra, stiglo je iz Hrvatske i BiH, a veće skupine su iz, između ostalog, iz Španjolske, Francuske, SAD-a, Italije, Poljske, Belgije, Meksika, Koreje, Ukrajine, Slovačke, Mađarske.

Od ranog jutra u petak služe se svete mise na hrvatskome i više svjetskih jezika, a brojni hodočasnici penju nse a Podbrdo, mjesto gdje se ukazala Gospa prvi put po tvrdnjama šestero vidjelaca 24. lipnja 1981. godine, no oni su se usudili tome mjestu prići tek dan poslije.

Pučku svetu misu u crkvi svetoga Jakova predvodio je župni vikar u Međugorju fra Renato Galić.

“Danas ovdje častimo Djevicu Kraljicu mira. Bog nam je dao milost da živimo u vremenu kada nam se ona približava i poziva na mir”, rekao je fra Galić.

Prvi put ove godine održat će se procesija s Brda ukazanja od Gospina kipa do Crkve gdje će u 19.00 sati večeras središnju svetu misu služiti provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko.

Velik broj vjernika pristigao je pješice iz stotinu kilometara udaljenih općina u BiH i Hrvatskoj u Međugorje ispunjavajući osobne zavjete.

Fenomen Međugorja vezuje se uz tvrdnje šestero vidjelaca da im je 25. lipnja 1981. prvi put Gospa uputila poruke zbog čega je nazivaju Kraljicom mira. Najveći broj njih tvrdi da i danas imaju ukazanja.

Sveta Stolica osnovala je 2010. godine posebno povjerenstvo koje je istraživalo taj fenomen, sastavilo izvještaj i dostavilo ga Kongregaciji za nauk vjere koja ga je proslijedila Svetom ocu. Prije tri godine papa Franjo imenovao je posebnog apostolskog vizitatora za Međugorje, poljskog nadbiskupa Henryka Hosera, a prije dvije godine odobrio je službena hodočašća u to mjesto molitve.

Autor/ Totalno/ Foto: medjugorje-info

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI