MUP: Vikend bez poginulih na prometnicama

MUP: Vikend bez poginulih na prometnicama

Proteklog vikenda na hrvatskim prometnicama dogodila se 51 prometna nesreća s nastradalim osobama, a nesreće s poginulim osobama nisu zabilježene, izvijestio je MUP.

Od ukupno 4349 prekršaja najviše je bilo prekoračenja dopuštene brzine, čak 1711, a slijede nekorištenje sigurnosnog pojasa (489) i vožnja pod utjecajem alkohola (362). Prilikom nepropisnog korištenja mobitela uhvaćena su 242 vozača.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači starosti od 31 do 40 godine (90 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51-1,00 g/kg što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 30 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu, tzv. recidivisti, a koje su počinile 30 teških prekršaja.

Najčešće su vozili pod utjecajem alkohola (12 slučajeva), petero ih je vozilo prije polaganja vozačkog ispita, a četvero u vrijeme dok im je na snazi mjera zabrane vožnje. Dvoje recidivista je zatečeno u prekoračenju dopuštene brzine kretanja.

“Iz tog razloga četvero vozača je zadržano u posebnim prostorijama do 12 sati te je protiv 19 vozača proveden žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni”, ističu u MUP-u.

Dodaju da je od početka godine do kraja rujna zabilježeno 19.563 nesreća, što je 17,4 posto manje nego u istom razdoblju lani.

Poginula je 191 osoba ili 8,6 posto manje, a teško je ozlijeđeno 1.699 osoba, što je 12,2 posto manje nego u prvih devet mjeseci 2019. (Hina)

Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI