U multinacionalnoj vojnoj vježbi “Astral knight” u sjevernom Jadranu i dva hrvatska MiG-a

U multinacionalnoj vojnoj vježbi “Astral knight” u sjevernom Jadranu i dva hrvatska MiG-a

Eskadrila borbenih aviona (EBA) 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva letačkim misijama u srijedu završila je svoje sudjelovanje na trodnevnoj multinacionalnoj združenoj vježbi Astral Knight 2019.

Vježbom u kojoj su ukupno 40-ak aviona, od kojih i dva hrvatska MiG-21, istovremeno provodili operacije u zračnom prostoru sjevernog Jadrana, rukovodili su časnici Zapovjedništva američkih zračnih snaga u Europi (USAFE – United States Air Force in Europe), priopćeno je u srijedu iz zrakoplovne baze u Zemuniku.

Težište je, kako ističu, bilo stavljeno na združena djelovanja i uvježbavanja zračnih i raketnih obrambenih operacija, a obuka je uključivala i kombinaciju stvarnih letačkih operacija i računalno potpomognutih scenarija.

Za provedbu te vježbe Eskadrila borbenih aviona (EBA) je prebacila dio snaga u vojarnu “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku, odakle su se i provodila polijetanja za dodijeljene misije.

Zapovjednik eskadrile pukovnik Christian Jagodić rekao je kako je EBA uspješno izvela sve misije te je izrazio zadovoljstvo u svim segmentima provedbe vježbe.

Pohvalio je tim pilota, zrakoplovnih tehničara i svih koji su im pružali potporu od prebaziranja u Zemunik do završnih letova za vježbu.

“Našim sudjelovanjem potvrđujemo i jačamo našu spremnost i sposobnost združenog djelovanja zajedno sa saveznicima i partnerima”, poručio je pukovnik Jagodić.

Jedan od najmlađih sudionika vježbe, natporučnik Šime Alić rekao je kako mu je bila čast sudjelovati na vježbi i predstavljati Republiku Hrvatsku među ostalim zemljama sudionicama vježbe.

“Bio sam potpuno koncentriran na misije koje sam dobio, želeći na najbolji način pridonijeti uspjehu vježbe. Ovo je za mene veliko i dragocjeno iskustvo i najbolja škola za obuku borbenih pilota, a poseban je doživljaj letjeti zajedno s pilotima iz drugih zemalja i zajednički odrađivati zadaće”, istaknuo je Alić. (Hina)

Foto i video/HRZ / M. Karačić

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI