Muhamed bin Abdul: Raduje odluka Hrvatske o zajedničkom životu

Muhamed bin Abdul: Raduje odluka Hrvatske o zajedničkom životu

Generalni tajnik Lige muslimanskoga svijeta šeih Muhamed bin Abdul Kerim El ‘Issa istaknuo je u Zagrebu na međunarodnoj konferenciji “Ljudsko bratstvo – temelj sigurnosti i miru u svijetu” da ga raduje što se Hrvatska odlučila za promicanje zajedničkoga života, a ne apstraktne teme suživota.

Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj i Svjetska muslimanska liga u suradnji s Hrvatskom biskupskom konferencijom organizatori su međunarodne konferencije koju su otvorili predsjednica Republike Hrvatske Kolinda  Grabar-Kitarović  i generalni  tajnik Svjetske  muslimanske lige  (Rabita) Muhammed  bin  Abdul  Karim  Al-Issa.

Na dvodnevnoj konferenciji bit će u pet panela održano 30 izlaganja koja će s različitih motrišta progovoriti o temi konferencije.

Svi govornici su istaknuli činjenicu da se konferencija održava tijekom hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije, pa je tako, premijer Andrej Plenković siguran kako će ona obogatiti aktivnosti hrvatskoga predsjedanja podsjetivši kako je promicanje otvorenoga i transparentnog međureligjskoga dijaloga sastavni dio europskoga ugovora.

Muftija i predsjednik  Mešihata  Islamske  zajednice  u Hrvatskoj,  akademik  Aziz  Hasanović ustvrdio je kako vjerski dijalog nema alternativu što se očituje i u sustavnu dijalogu Islamske zajednice i Katoličke crkve što potvrđuje da se u Hrvatskoj živi zajedno, a ne samo obitava jedan pokraj drugoga.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je kako je RH “ovoga trenutka srce Europe”, istaknuvši kako je ova dragocjena inicijativa prigoda da se Hrvatska predstavi kao država koje promiče najviše standarde vjerskih prava i dijaloga.

Za svoj doprinos razvoju međureligijskoga dijaloga predsjednica Republike primila je priznanje organizatora konferencije.

Na konferenciji sudjeluju religijski lideri  iz Hrvatske i svijeta, najviši  predstavnici  vlasti  Republike Hrvatske  i  Grada  Zagreba, a video-porukom im je uspješan rad zaželjela i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica.

Konferencija se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike, predsjednika Vlade i predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića. (Hina)

Foto: PRESS URED PREDSJEDNICE RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI