MRAČNE PROGNOZE! Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg: Rat u Ukrajini mogao bi trajati godinama jer Putin još uvijek želi “cijelu Ukrajinu”

MRAČNE PROGNOZE! Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg: Rat u Ukrajini mogao bi trajati godinama jer Putin još uvijek želi “cijelu Ukrajinu”

Iako Rusija sada koncentrira svoj napad na istočnu Ukrajinu, NATO nije vidio “nikakva naznaka” da se promijenio cilj ruskog predsjednika Vladimira Putina da kontrolira cijelu zemlju, izjavio je u srijedu glavni tajnik Jens Stoltenberg.

Obraćajući se novinarima prije sastanka ministara vanjskih poslova NATO saveznika u Bruxellesu, Stoltenberg je također upozorio da bi rat u Ukrajini mogao potrajati godinama.

“Nismo vidjeli nikakve naznake da je predsjednik Putin promijenio svoju ambiciju da kontrolira cijelu Ukrajinu i da prepiše međunarodni poredak, tako da moramo biti spremni na duge staze”, rekao je. “Moramo biti realni i shvatiti da ovo može trajati dugo, mjesecima ili čak godinama.”

Oružje za Ukrajinu: Ministri vanjskih poslova zemalja NATO-a sastaju se u srijedu i četvrtak kako bi razgovarali o povećanju potpore Ukrajini.

Kijev poziva tenkove i borbene zrakoplove na vrhu obrambenih sustava koje je Zapad već osigurao.

“Neću ulaziti u sve detalje o tome kakvu točno opremu za oružje saveznici daju, ali mogu reći da je ukupnost onoga što saveznici rade značajna, a to uključuje neke teže sustave u kombinaciji s lakšim sustavima”, rekao je Stoltenberg.

Upozorio je da će rat u Ukrajini imati dugoročne sigurnosne implikacije za Europu bez obzira kada završi.

“Vidjeli smo spremnost predsjednika Putina da upotrijebi vojnu silu za postizanje svojih ciljeva. I to je promijenilo sigurnosnu stvarnost u Europi već mnogo, mnogo godina”, rekao je glavni tajnik NATO-a.

“Doba angažmana s Rusijom je završila”, rekao je britanski ministar vanjskih poslova NATO-u.

“Doba angažmana s Rusijom je završila”, rekla je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss na večeri s ministrima vanjskih poslova NATO-a u Bruxellesu u srijedu, prema priopćenju britanskog ministarstva vanjskih poslova objavljenom uoči večere.

U svom obraćanju, Truss je svojim kolegama iz NATO-a rekla da je “Osnivački akt NATO-Rusija mrtav i da je vrijeme da se odbaci zastarjeli pristup rukovanju Rusijom”, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Zakon, potpisan 1997., propisuje da “NATO i Rusija ne smatraju jedni druge protivnicima”, prema izvornom dokumentu.

“Doba angažmana s Rusijom je završila. Potreban nam je novi pristup sigurnosti u Europi koji se temelji na otpornosti, obrani i odvraćanju”, rekla je Truss

Sastanak NATO-a: Trussine primjedbe dolaze dok se ministri vanjskih poslova NATO-a sastaju u Bruxellesu kako bi razgovarali o invaziji Rusije na Ukrajinu.

Prema izjavi poslanoj CNN-u, Truss je naglasila da NATO ne može dopustiti “sigurnosne vakume” na istočnim granicama saveza i trebao bi “preispitati” potporu zemljama “uhvaćenim u mreži ruskog utjecaja” poput Gruzije, Moldavije, Švedske i Finske.

Ministrica vanjskih poslova također je pozvala svoje partnere da pooštre sankcije i naoružaju Ukrajinu “brzo i odlučno… kako bi osigurali neuspjeh Putina”.

Truss je također rekla da radi sa svojim kolegama iz G7 na uvođenju dodatnih sankcija daljnjim ruskim bankama, navodi se u tekstu objavljenom u The Telegraphu u srijedu. U članku je Truss branila povećanje potrošnje NATO-a i prisutnost u istočnoj Europi.

“Da bi NATO ostao na čelu globalne sigurnosti, mora biti hrabar. Kao što je predsjednik Eisenhower, prvi vrhovni zapovjednik saveza, rekao: “Povijest ne povjerava dugo brigu o slobodi slabima ili bojažljivima”, rekla je.

Izvor/ CNN/ Foto: Screenshot/ Izvor/ NATO

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI