Može li Kamala Harris pobijediti Trumpa ako zamijeni Bidena u predsjedničkoj utrci?

Može li Kamala Harris pobijediti Trumpa ako zamijeni Bidena u predsjedničkoj utrci?

Zabrinjava republikanske donatore, ima prepoznatljivo ime, a teškaši iz Demokratske stranke počinju se nizati iza nje. Američka potpredsjednica Kamala Harris bila bi prirodna nasljednica predsjednika Joea Bidena ako bi pokleknuo pred rastućim pritiskom i odstupio kao demokratski kandidat na izborima 2024., kažu vodeći demokrati, piše timesofisrael.

Sada se stranački donatori, aktivisti i dužnosnici pitaju: Ima li ona bolje šanse od Bidena da pobijedi Donalda Trumpa? Biden je više puta rekao da ostaje u utrci.

Kamala Harris (59), bivša američka senatorica i državna tužiteljica Kalifornije, bila bi prva žena koja će biti predsjednica Sjedinjenih Država ako postane kandidatkinja stranke i pobijedi na izborima 5. studenog. Ona je prva Afroamerikanka i Azijatkinja koja je Bidenova potpredsjednica.

Njezin 3-1/2 godine mandata u Bijeloj kući karakterizirao je slab početak, fluktuacija osoblja i rani politički portfelj uključujući migraciju iz Srednje Amerike koji nije polučio veće uspjehe.

Još prošle godine, mnogi unutar Bijele kuće i Bidenovog izbornog tima privatno su bili zabrinuti da je Harris krivac za kampanju. Situacija se od tada znatno promijenila, rekli su demokratski dužnosnici, kad je istupila u pogledu prava na pobačaj i udvarala se mladim biračima.

Ona je “ponosna što je njegova potpredsjednica i raduje se što će još četiri godine služiti uz njega”, rekli su Reutersu iz kampanje Bidena  i Harris.

Neke ankete idu u prilog Harris

Nedavne ankete pokazuju da bi Harris mogla proći bolje od Bidena protiv Trumpa, republikanskog kandidata, iako bi se suočila s tijesnom konkurencijom.

Anketa CNN-a objavljena 2. srpnja pokazala je da birači daju prednost Trumpu u odnosu na Bidena za šest postotnih bodova, ili 49% prema 43%. Harris je također zaostajala za Trumpom, 47% prema 45%, unutar margine pogreške.

Također je utvrđeno da nezavisni kandidati podržavaju Harris 43%-40% u odnosu na Trumpa, a umjereni glasači obiju stranaka daju joj prednost 51-39%.

Anketa Reutersa/Ipsosa nakon prošlotjedne televizijske debate između Trumpa i posrnulog Bidena pokazala je da su Harris i Trump gotovo izjednačeni, s 42% podržava nju, a 43% njega.

Jedino je bivša prva dama Michelle Obama, koja nikada nije izrazila interes da se pridruži utrci, bila bolja od mogućih alternativa Bidenu.

Interna anketa koju je podijelila Bidenova kampanja nakon debate pokazuje da Harris ima iste izglede kao i Biden da pobijedi Trumpa, pri čemu je 45% birača reklo da bi glasalo za nju naspram 48% za Trumpa.

Utjecajni demokrati, uključujući američkog zastupnika Jima Clyburna, koji je bio ključan za Bidenovu pobjedu 2020.; Zastupnik Gregory Meeks, njujorški kongresmen i viši član Kongresnog crnačkog kluba; i Summer Lee, demokrat u Zastupničkom domu iz Pennsylvanije signalizirali su da bi Harris bila najbolja opcija da predvodi izbornu listu ako se Biden odluči povući.

Čelnik manjine u Zastupničkom domu Hakeem Jeffries također je privatno signalizirao isto zastupnicima, rekao je pomoćnik Kongresa.

Harris su shvaćali toliko ozbiljno da su dva republikanska donatora rekla Reutersu da bi radije da se Trump suoči s Bidenom nego s njom.

“Više bih voljela da Biden ostane na mjestu”, umjesto da ga zamijeni Harris, rekla je Pauline Lee, prikupljačica donacija za Trumpa u Nevadi nakon debate 27. lipnja, koja je rekla da misli da je Biden dokazao da je “nesposoban”.

A neki na Wall Streetu, važnom demokratskom centru za prikupljanje sredstava, počinju davati prednost.

“Biden je već iza Trumpa i malo je vjerojatno da će moći prevladati taj jaz s obzirom na to gdje se trenutno nalazi njegova kampanja. Imati potpredsjednika Harrisa vjerojatno će poboljšati izglede demokrata za preuzimanje Bijele kuće,” rekao je nakon rasprave Sonu Varghese, globalni makro strateg u Carson Groupu, tvrtki za financijske usluge. “U ovom trenutku potencijalno ima više prednosti za njezine šanse od Bidenovih.”

Većina Amerikanaca vidi Harrisa u negativnom svjetlu, kao što vide obojicu muškaraca koji se natječu za predsjednika.

Anketska kuća Five Thirty Eight rekla je da 37,1% birača odobrava Harris, a 49,6% ne odobrava. Te brojke se mogu usporediti s 36,9% i 57,1% za Bidena, te 38,6% i 53,6% za Trumpa.

Žene, crni glasači, rat u Gazi

Otkako je Vrhovni sud ukinuo ustavno pravo žena na pobačaj 2022., Harris je postala vodeći glas Bidenove administracije o reproduktivnim pravima, problemu na koji se demokrati klade da će im pomoći pobijediti na izborima 2024.

Neki demokrati vjeruju da bi Harris mogla potaknuti demokratski nastrojene skupine čiji je entuzijazam prema Bidenu izblijedio, uključujući crne glasače, mlade glasače i one koji ne odobravaju Bidenovo postupanje u ratu Izraela i Hamasa.

“Ona bi dala energiju crnim, smeđim i azijsko-pacifičkim članovima naše koalicije… odmah bi povukla obeshrabrenu mladost naše zemlje natrag u stado”, rekao je Tim Ryan, bivši demokratski kongresnik iz Ohia, u nedavnom autorskom tekstu .

Demokratske i republikanske žene iz predgrađa također bi mogle biti ugodnije s njom nego s Trumpom ili Bidenom, rekao je.

Kao potpredsjednica, Harrisova javna izraelska strategija identična je Bidenovoj, iako je ona bila prvi viši čelnik američke vlade koji je pozvao na prekid vatre u ožujku.

“Jednostavna zamjena kandidata ne rješava središnju brigu” pokreta, rekao je Abbas Alawieh, član nacionalnog pokreta “Uncommitted” koji je uskratio glasove za Bidena na predizborima na temelju njegove podrške Izraelu.

Ako bi se Biden povukao, moglo bi doći do natjecanja između drugih demokrata koji će postati kandidat.

Kad bi stranka tada izabrala drugog kandidata umjesto Harris, neki demokrati kažu da bi mogla izgubiti potporu mnogih crnih birača koji su bili kritični za Bidenovu izbornu pobjedu 2020.

“Ne postoji alternativa osim Kamale Harris”, rekla je Adrianne Shropshire, izvršna direktorica grupe BlackPAC za borbu protiv crnih glasača.

“Ako Demokratska stranka misli da sada ima problema s zbunjenošću svoje baze… Preskočite crnu ženu, potpredsjednicu, i mislim da se Demokratska stranka zapravo neće oporaviti.”

Lijevi, ciljani napadi

Međutim, Harris bi se mogao boriti da pridobije umjerene demokrate i neovisne glasače kojima se sviđa Bidenova centristička politika, rekli su neki demokratski donatori. Obje stranke traže neovisne kandidate koji bi im pomogli da pređu cilj na predsjedničkim izborima.

“Njena najveća slabost je to što se njezin javni brend povezivao s krajnje lijevim krilom Demokratske stranke… a lijevo krilo Demokratske stranke ne može pobijediti na nacionalnim izborima”, rekao je Dmitri Mehlhorn, prikupljač sredstava i savjetnik LinkedInova suradnika utemeljitelj i demokratski megadonator Reid Hoffman. “To je izazov koji će morati svladati ako bude nominirana.”

Harris bi preuzela novac prikupljen Bidenovom kampanjom i naslijedila infrastrukturu kampanje, ključnu prednost sa samo četiri mjeseca prije dana izbora 5. studenog.

Ali bilo koja demokratska kampanja ipak mora prikupiti stotine milijuna dolara prije studenog kako bi bila uspješna, kažu stratezi. I tu bi Harris mogla biti prepreka.

“Mogu vam reći da nam je jako teško prikupiti novac za nju”, rekao je izvor iz Nacionalnog odbora Demokratske stranke.

Kao predsjednički kandidat uoči izbora 2020., Harris je zaostajala za Bidenom u prikupljanju novca. Odustala je od utrke u prosincu 2019., istog mjeseca kada je njezina kampanja prijavila 39,3 milijuna dolara ukupnih doprinosa. Bidenova kampanja prijavila je 60,9 milijuna dolara u istom razdoblju.

Međutim, Bidenova kampanja prikupila je rekordnih 48 milijuna dolara u 24 sata nakon što je imenovao Harrisa za svog protukandidata 2020. godine.

Harrisovo tužilačko iskustvo moglo bi zasjati u izravnoj raspravi protiv Trumpa, rekli su neki demokrati.

“Ona je nevjerojatno usredotočena, snažna i pametna, i ako procesuira slučaj protiv kriminala Donalda Trumpa, rastrgat će ga”, rekao je Mehlhorn.

Republikanski napadi na Harris jačaju jer se ona spominje kao moguća Bidenova zamjena. Konzervativne govornice ponavljaju kritike koje su joj upućene tijekom utrke 2020., uključujući i neke demokrate, da se Harris previše smije, da je neprovjerena i nekvalificirana.

Dana 6. srpnja New York Post, u vlasništvu konzervativnog News Corpa, objavio je kolumnu pod naslovom “Amerika bi uskoro mogla biti podvrgnuta prvoj predsjednici DEI-a u zemlji: Kamali Harris,” u kojoj je pisalo da je njezin politički uspon rezultat raznolikosti, pravednosti i jednakosti njezine stranke. inkluzija “stranglehold”.

Kelly Dittmar, profesorica političkih znanosti na Sveučilištu Rutgers, rekla je da su napadi dio duge povijesti objektivizacije i ocrnjivanja obojenih žena u politici.

“Nažalost, oslanjanje na rasističke i seksističke napade i tropove protiv žena koje se natječu za položaje povijesno je uobičajeno i traje do danas”, rekao je Dittmar.

Izvor/ https://www.timesofisrael.com/could-harris-beat-trump-if-she-replaces-biden-in-the-presidential-race/ Foto: Ilustracija/ Totalno HR/ Izvor/ Getty Images

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI