Morawiecki na sastanku s Plenkovićem: Europa će zbog Sjevernog toka 2 biti još ovisnija o Rusiji

Morawiecki na sastanku s Plenkovićem: Europa će zbog Sjevernog toka 2 biti još ovisnija o Rusiji

Poljski premijer Mateusz Morawiecki u utorak na sastanku s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem u Banskim dvorama govorio je o plinovodu Sjeverni tok 2, kojim će ruski plin izravno stizati u Njemačku.

“Rusija putem Sjevernog toka 2 vrši pritisak na Poljsku i cijelu Europsku uniju. Jedan dio EU-a je jako ovisan o ruskim energentima, a ako Sjeverni tok 2 počne funkcionirati, možemo zaključiti da će biti još ovisniji”, kazao je Morawiecki, dodavši da Rusija koristi plin kao “političku monetu za potkusurivanje”.

Plenković je kazao da Hrvatska po tom pitanju ima “nekoliko bitnih načelnih stavova”.

Hrvatska tako želi dobru suradnju sa svim zemljama, sa zemljama u okruženju Hrvatske i dobru suradnju “s najvećim zemljama i najutjecajnijim zemljama svijeta”.

“Istodobno Hrvatska vodi računa o tome da se poštuju neka temeljna načela, a to su načela poštivanja suvereniteta drugih država, njihove teritorijalne cjelovitosti”, kazao je Plenković.

Dodao je da je Hrvatskoj važno da suradnja ne bude takva da “netko tko ima neku vrstu energenata može utjecati na rast cijena energenata u drugoj državi”.

“Stoga smo realizirali LNG terminal na Krku koji je omogućio diverzifikaciju pravaca opskrbe plinom”, napomenuo je hrvatski premijer Plenković.

Autor/ Totalno/ Izvor/ Hina/Vlada/ Foto: Press Vlada RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI