MOĆAN GOVOR! Zelenski: “Prijatelji, Amerikanci, u vašoj velikoj povijesti imate stranice koje bi vam omogućile da razumijete Ukrajince, razumite nas sada, kada vas trebamo upravo sada”

MOĆAN GOVOR! Zelenski: “Prijatelji, Amerikanci, u vašoj velikoj povijesti imate stranice koje bi vam omogućile da razumijete Ukrajince, razumite nas sada, kada vas trebamo upravo sada”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Američki Kongres za pomoć u srijedu u povijesnom govoru, rekavši američkim zastupnicima “trebamo vas odmah” jer se pozivao na tragedije u američkoj povijesti poput napada na Pearl Harbor i terorističkog napada 11. rujna.

Govor, koji je održan kao virtualno obraćanje članovima Kongresa, uslijedio je u trenutku kada su Sjedinjene Države pod pritiskom Ukrajine da pruže više vojne pomoći zahvaćenoj zemlji dok se bori protiv smrtonosnog napada Rusije.
Na kraju svog govora, Zelenski je dao strastvenu poruku predsjedniku Joeu Bidenu, rekavši: “Vi ste vođa svoje velike nacije. Želim vam da budete vođa svijeta. Biti vođa svijeta znači biti vođa mira.”

Biden je kasnije obećao stalnu američku pomoć Ukrajini i najavio dodatnih 800 milijuna dolara sigurnosne pomoći dok je u svom govoru osudio ruske napade.

“Amerika predvodi ovaj napor, zajedno s našim saveznicima i partnerima, pružajući ogromnu razinu sigurnosti i humanitarne pomoći koju danas dodajemo i nastavit ćemo činiti više u danima i tjednima koji su pred nama”, rekao je Biden.

U svom obraćanju Kongresu ukrajinski predsjednik je izrazio zahvalnost Bidenu za dosadašnju pomoć koju su SAD pružile, ali je ustvrdio da je očajnički potrebna dodatna pomoć. Zelenski je posebno ponovio pozive SAD-u da pomogne u provedbi zone zabrane letova u Ukrajini kako bi zaštitio civile i osigurao borbene zrakoplove koje Ukrajinci mogu koristiti za obranu, zahtjevi koji su naišli na otpor.

Govor je sadržavao kratki video s mučnim scenama iz ratom razorene zemlje koji slikovito prikazuju brutalnu i smrtonosnu štetu ruske invazije. Na kraju je na ekranu pisalo: “Zatvorite nebo nad Ukrajinom”.

Zelenski je odao počast tragičnim trenucima u američkoj povijesti dok je apelirao.

“Prijatelji, Amerikanci, u vašoj velikoj povijesti imate stranice koje bi vam omogućile da razumijete Ukrajince, razumite nas sada, kada vas trebamo upravo sada”, rekao je preko prevoditelja na početku svog govora, ali na kraju svoje primjedbe, govorio je na engleskom.

“Sjetite se Pearl Harbora, užasnog jutra 7. prosinca 1941., kada vam je nebo bilo crno od aviona koji su vas napali”, rekao je Zelenski. “Sjetite se samo, sjetite se, 11. rujna, strašnog dana 2001. godine kada je zlo pokušalo pretvoriti američke gradove u bojišta, kada su nevini ljudi napadani iz zraka, baš kao što to nitko nije očekivao i niste mogli zaustaviti. Naša zemlja doživljava isti, svaki dan, upravo sada u ovom trenutku.”

Govor je potaknuo obnovljenu raspravu među zastupnicima o tome što još SAD mogu učiniti da pomognu zemlji dok se bori protiv Rusije.

Iako postoji široka dvostranačka potpora pomoći Ukrajini, mnogi američki zastupnici također vjeruju da bi SAD trebale paziti da ne budu uvučene u bilo kakvu vrstu izravnog, oružanog sukoba s Rusijom.

Članovi s obje strane hvalili su Zelenskog nakon završetka govora i mnogi su se složili da SAD ima još posla kako bi osigurale sigurnost Ukrajine, ali većina nije prihvatila poziv na zonu zabrane letova.

Brojni demokrati ukazali su na ono što je Bidenova administracija već učinila za isporuku pomoći. Predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi nazvala je govor “prilično izvanrednim”.

(Mi smo) zahvalni što je bio zahvalan Sjedinjenim Državama za sve što smo učinili i što je učinio predsjednik Biden, rekla je.

Dok je napustio adresu, čelnik manjine u Senatu Mitch McConnell nazvao je to “nevjerojatno učinkovitim govorom”, ali je rekao da je “poruka predsjedniku Bidenu da mora pojačati svoju igru”.

U svom govoru Zelenski je pozvao zastupnike da učine više.

“Rusija je pretvorila ukrajinsko nebo u izvor smrti za tisuće ljudi”, rekao je dok je opisivao upotrebu projektila, bombi i dronova od strane ruskih vojnika kako bi izvršili brutalne i smrtonosne napade na njegovu zemlju. “Tražimo odgovor na ovaj teror od cijelog svijeta.”

“Stvoriti zonu zabranjenog leta iznad Ukrajine kako bi se spasili ljudi, je li ovo previše za tražiti?” On je rekao. Zelenski je nastavio: “Znate koliko ovisi o bojnom polju, o sposobnosti korištenja zrakoplova, moćne jake avijacije da zaštiti naš narod, našu slobodu, našu zemlju, zrakoplove koji mogu pomoći Ukrajini, pomoći Europi. Znate da postoje i imate ih, ali oni su na Zemlji, a ne na ukrajinskom nebu.” “Moram zaštititi naše nebo”, rekao je.

Zastupnici obiju stranaka kažu da su u ovom trenutku oprezni zbog zone zabranjenog leta jer misle da bi to moglo suprotstaviti SAD izravno Rusiji na nebu iznad Ukrajine.

Republikanci su općenito bili jastrebovi oko davanja aviona Ukrajini, ali neki demokrati – i Bijela kuća – zabrinuti su da bi Rusija takav potez mogla smatrati eskalacijom i potencijalno uvući Ameriku u rat.

Neki zastupnici u Kongresu traže da se dodaju odredbe za pružanje borbenih zrakoplova Ukrajini u zakone koji ciljaju na ruski uvoz energije i trgovinski status, ali još nije jasno kakva će biti sudbina tih napora.

SAD i njihovi saveznici poduzeli su širok raspon akcija posljednjih tjedana s namjerom da kazne Moskvu za njezinu invaziju, uključujući uvođenje oštrih sankcija i kontrole izvoza te paket sigurnosne pomoći vrijedan 350 milijuna dolara. Osim toga, Kongres je nedavno donio hitni paket od 13,6 milijardi dolara za opskrbu obrambene, humanitarne i ekonomske pomoći Ukrajini, a Bidenova administracija je prošlog vikenda najavila paket pomoći vrijedan 200 milijuna dolara.

Dok je Biden u srijedu najavio dodatnih 800 milijuna dolara sigurnosne pomoći za Ukrajinu, predsjednik je iznio niz protuzračnih i protuoklopnih sustava, malog oružja i streljiva te bespilotnih letjelica koje je administracija jurila u regiju kako bi se odbranila od ruskih napada.

Pelosi i čelnik većine u Senatu Chuck Schumer najavili su virtualno obraćanje Zelenskog u pismu zastupnicima ranije ovog tjedna. Govor se prenosio uživo i uživo. Pelosi je predstavila Zelenskog prije početka njegovih izjava.

Članovi Kongresa okupili su se u dvorani u američkom Capitolu kako bi pogledali virtualno obraćanje. Zelenski je na početku svog govora rekao da govori iz glavnog grada Ukrajine Kijeva. “Grad koji je svaki dan pod raketnim i zračnim napadima ruskih trupa, ali ne odustaje”, rekao je.

Glasnogovornica Bijele Kuće Jen Psaki rekla je novinarima u utorak da, unatoč zahtjevima Zelenskog, Bijela kuća ne podržava uvođenje zone zabrane letova iznad Ukrajine niti opskrbu ukrajinskog ratnog zrakoplovstva novim borbenim zrakoplovima.

“Napomenula bih da je [Pentagon] rekao da dodavanje zrakoplova ukrajinskom inventaru vjerojatno neće značajno promijeniti učinkovitost ukrajinskih zračnih snaga u odnosu na ruske sposobnosti”, rekla je Psaki tijekom brifinga u utorak. “A procjena je bila da se prijenos ovih zrakoplova može pogrešno smatrati eskalacijskim, kao što smo rekli, i mogao bi rezultirati značajnom ruskom reakcijom, ali to je procjena rizika koja je napravljena. Ta procjena rizika se nije promijenila.”

O zoni zabrane letova, Psaki je rekla da Biden “mora sagledati odluke koje se donose kroz prizmu onoga što je u interesima naše nacionalne sigurnosti i globalnih sigurnosnih interesa, te i dalje vjeruje da bi zona zabranjenog leta bila eskalirajuća, mogao potaknuti rat s Rusijom.”

Izvor/ CNN/ Foto: (office of Ukrainian President Volodymyr Zelensky)

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI