“Igre mobilnosti” Jelena Pavičić Vukičević: Ovo je najbolji način da svi nekako osjetimo što je to prava mobilnost u gradu

“Igre mobilnosti” Jelena Pavičić Vukičević: Ovo je najbolji način da svi nekako osjetimo što je to prava mobilnost u gradu

Prvenstveno bi htjela zahvaliti svim udrugama koje su se uključile u Europski tjedan mobilnosti i mislim da je ovo najbolji način da svi nekako osjetimo što je to prava mobilnost u gradu, naglasila je danas zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, koja se pridružila Igrama mobilnosti-edukativno rekreacijskim igrama u organizaciji društva tjelesnih invalida na Cvjetnom trgu, pod sloganom Preko boljeg upoznavanja do boljeg razumijevanja.

Na improviziranom poligonu građani su se mogli okušati kretati s bijelim štapom ili se voziti u invalidskim kolicima a sve to u cilju razvijanja svijesti kod svih da osjete kako je osobama s invaliditetom u njihovom svakodnevnom kretanju gradom.

-Osobe koje se nisu susrele s osobama s invaliditetom niti njihovim problemima zasigurno imaju predrasude o tome i njihova svijest o invaliditetu je niska –rekao je Milan Ožegoić, predsjednik društva tjelesnih invalida- Tako je nama i europski tjedan mobilnosti prilika da poradimo na senzibiliranju građana kad su u pitanju osobe s invaliditetom.

Igrama mobilnosti su nazočila i tri razreda osnovnih te jedan razred srednje škole ali i javne osobe koji su prošli poligon ili simuliranjem sljepoće ili u savladavanju prepreka u invalidsim kolicima. Naime, mnoge sitnice koje se nalaze u prostoru ne znače ništa zdravim ljudima ai osobama s invaliditetom predstavljaju itekako veliki problem.

Zagreb neprestano radi na kvalitetnom uklanjanju barijera za osobe s invaliditetom Riječ je o arhitektonskoj pristupačnosti tim osobama a svojevremeno je izašao i vodić s popisom ustanova koje su prilagodile prilaz osobama s invaliditetom. Sve ono novo što se gradi i projektira ima takve mogućnosti,a to pomaže i majkama ili očevima koji dolaze s dječjim kolicima.

Igrama mobilnosti je nazočio i voditelj predstavništva Europske komisije u Zagrebu Branko Baričević koji je naglasio važnost europskog tjedna mobilnosti. Cijeli ovaj tjedan se posvećuje osobama s poteškoćama a grad Zagreb se uključio od početka u ove aktivnosti a Baričević je između ostalog najavio i dan bez auta koji će se također održati u sklopu ovog tjedna u Zagrebu.

Tekst i foto/Željko Krznarić

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI