“I POLICIJA U TJEDNU MOBILNOSTI” Tomislav Korenjak: Poruka policije sudionicima u prometu mogla bi se svesti na to da budete vidljivi i da vidite

“I POLICIJA U TJEDNU MOBILNOSTI” Tomislav Korenjak: Poruka policije sudionicima u prometu mogla bi se svesti na to da budete vidljivi i da vidite

Europski tjedan mobilnosti ne može proći bez aktivnosti Policijske uprave zagrebačke i svake se godine uključuje u aktivnosti koje provodi grad Zagreb.

Uz to što pružamo određena osiguranja koja su neophodna kad se kreću povorke gradom kojima skrećemo ljudima pozornost na druge oblike mobilnosti radimo i na cijelom nizu preventivnih akcija – kaže Tomislav Korenjak ,policijski inspektor službe prevencije u PU Zagrebačkoj.

“Dobar primjer je i naša akcija usmjerena na najmlađe koju smo nazvali Stani,gledaj i slušaj. Namjera je osvijestiti građane da kad sudjeluju u prometu ne smiju zanemariti taj slušni efekt. Znači, učimo ih da promet i gledaju i slušaju i razmišljaju o njemu. Ako sada uspijemo kod najmlađih učiniti ih svjesnim onda nećemo imati tinejđere koji voze bicikl sa slušalicama u ušima, nećemo imati srednjoškolce koji pješače sa slušalicama jer na taj način ne mogu sigurno sudjelovati u prometu. Prema tome, poruka policije sudioncima u prometu mogla bi se svesti na to da budete vidljivi i da vidite”, rekao je.

Europski dan bez automobila – 22. rujna, kojim se zaključuje Europski tjedan mobilnosti, obilježen je u Zagrebu zatvaranjem užega središta grada za promet motornih vozila, a središnji događaj održan je na Europskome trgu odakle je krenuo mimohod ulicama grada pješaka, biciklista, rolera, skateboardera i osoba u invalidskim kolicima.


Potom je održana i tradicionalna “Zagrebačka žbica”, vožnja biciklima zagrebačkim ulicama. Obilježavanje Europskoga dana bez automobila na Europskome trgu održano je u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, a središnji dio bio je mimohod ulicama centra grada koji je predvodio voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević te zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Olivera Majić. U mimohodu su bili građani koji koriste alternativne načine kretanja gradom.

Piše/Željko Krznarić/Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI