Mlada tiktokerica Nina Skočak prava je zvijezda hrvatskih euroizbora, iza sebe ostavila brojne stranke i europarlamentarce

Mlada tiktokerica Nina Skočak prava je zvijezda hrvatskih euroizbora, iza sebe ostavila brojne stranke i europarlamentarce

Nezavisna kandidatkinja Nina Skočak, 26-godišnja tiktokerica s 200.000 pratitelja, skoro je prešla izborni prag od pet posto na izborima za Europski parlament s osvojenih 4,06 posto glasova birača ostavivši iza sebe brojne etablirane stranke i poznate europarlamentarce.

“Ovo je iznad svih očekivanja. Pokazali smo da su mladi zainteresirani za politiku, zanima ih Europa i izbori i da želimo naš glas tamo gdje je važno”, poručila je hrvatska influenserica u video poruci, nakon što su prve izlazne ankete pokazale da njezina lista osvaja čak nešto više nego što je na kraju dobila  – 4,57 posto glasova.

Svega jedan posto više glasova od nje dobio je europarlamentarac Valter Flego.

“A iza njega stoji cijela koalicija stranaka. To je ogroman uspjeh za nas i za mlade”, poručila je Skočak.

@ninaskocak

Njezina je lista po broju osvojenih glasova na šestom mjestu od 25 lista koliko je pristupilo euroizborima.

Ta zvijezda društvenih mreža, ali anonimka u mainstream politici, iza sebe je, doduše za svega 300-tinjak glasova, ostavila parlamentarnu stranku Most s više poznatih saborskih zastupnika.

U leđa joj gledaju i dosadašnji europarlamentarci Ladislav Ilčić sa svojom nezavisnom listom kao i Ivan Vilibor Sinčić te Mislav Kolakušić, također članovi EU parlamenta, okupljeni u stranci Pravo i pravda.

S još je većom razlikom pobijedila listu stranke Odlučnost i pravednost bivše saborske zastupnice Karoline Vidović Krišto, kao i dvije umirovljeničke liste te Radničku frontu.

“Iskreno ne znam zašto su toliko loše prošli, (…) ali mogu za nas reći da smo se fokusirali na one na koje se nitko ne fokusira, a to su mladi. Ustvari smo dosta te populacije koja nikad ne izlazi na izbore, ili prvi put izlazi, uspjeli mobilizirati”, rekla je Skočak na čijoj listi nema starijih od 30 godina te dodala:

“Nekad nije sve u novcu, već u drugačijem pristupu.”

Skočak je završila novinarstvo i politologiju, a radi u Bruxellesu s na poslovima povezanim s Europskom komisijom.

Hobi joj je snimanje za društvene mreže gdje ju prati preko 200.000 ljudi, a kako je navela, najdraža tema su joj retro i održiva moda. (Hina)

Foto: Screenshot/ Ilustracija/ Totalno HR/ Izvor/ CROPIX/ Facebook

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI