“TRG ISPUNJEN MIRISIMA ZIMNICE” U Zagrebu otvoren sajam zimnice i autohtonih proizvoda

“TRG ISPUNJEN MIRISIMA ZIMNICE” U Zagrebu otvoren sajam zimnice i autohtonih proizvoda

Na trgu bana Jelačića danas je otvoren sajam zimnice i autohtonih proizvoda na kojem se predstavlja sto izlagača od čega je 19 OPG-a iz Zagreba. Otvarajući manifestaciju gradonačelnik Milan Bandić je pozvao sve građane kojima se neda raditi zimnicu da se opskrbe ovdje po povoljnim cijenama.

Uz grad Zagreb suorganizator je Ministarstvo poljoprivrede ,a pomoćnica ministra Jelena Đugum je naglasila kako ova manifestacija pobuđuje veliko zanimanje kod poljoprivrednika.

“Ove je godine sto izlagača a zanimanje je bilo daleko veće, no prostor je donekle ograničen i nismo moglu udovojiti svima. Proizvodi koji se nude su autohtoni, zaštićeni na nivou Europeske unije ili su u tom procesu, kao i proizvodi zimnice koji se pojavlju na tržištu Hrvatske ali i EU. Kao što je veliko zanimanje proizvođača tako je i veliko zanimanje građana pa smo sretni što možemo zajednosa gradom Zagrebom organizirati takvu akciju”, rekla nam je Jelena Đugum.


Treba naglasiti i veliku angažiranost Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika koja pomaže u realizaciji takvih manifestacija,a sudjelovanje na sajmu su ostvarili proizvođači iz cijele Hrvatske na osnovu javnog poziva u kojima su naznačeni kriteriji za sudjelovanje.

Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj-klub članova selo, rekla je kako nisu organizacijski uključeni u sajam ali da su prije dvadesetak godina pokrenuli sajmovanje kroz projekte Eko etno Hrvatska i druge.”Svakako je ovakvo sajmovanje vrhunska promičba jer se građani i turisti upoznaju s našim autohtonim proizvodima. U našoj udruzi su u tijeku pripreme za naš tradicionalni Suncokret ruralnog turizma u kojem se ocjenjuju najbolja obiteljsko poljoprivredna gospodarstva, poduzetnici i projekti vezani uz ruralni turizam”, kaže Dijana Katica.

Jedinstveno je ocjena da treba mlade educirati i nastojati da ostanu na selu i da se bave ne samo poljoprivredom nego i preradom uzgojenih proizvoda. Postoje sjajni primjeri za to ali se u svemu je potrebna podrška cijelog društva i države.

Piše/Željko Krznarić/Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI