Plenković: “Žalac ostaje ministricom u mojoj vladi; Najvažnije da je djevojčica koju je ministrica udarila autom dobro”

Plenković: “Žalac ostaje ministricom u mojoj vladi; Najvažnije da je djevojčica koju je ministrica udarila autom dobro”

Premijer Andrej Plenković poručio je u ponedjeljak kako ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac, koja je vozeći s isteklom vozačkom dozvolom u subotu udarila 10-godišnjakinju koja joj je istrčala pred auto, ostaje ministricom u njegovoj Vladi jer propust s vozačkom dozvolom nije vrsta prekršaja za koji bi od nje tražio da napusti Vladu.

“Ministrica i ja smo u kontaktu od 30 minuta nakon što se to dogodilo u subotu ujutro. Razgovarali smo više puta tijekom subote, razgovarali smo jučer, a jutros je došla i ja sam je primio. Ona je ponudila svoj mandat na raspolaganje. Dakle, prepustila je odluku meni i spremna je prestati biti ministrica i mislim da je to s njene strane potez koji je u ovim okolnostima vrlo korektan i moralan”, izjavio je Plenković novinarima na Katoličkom bogoslovnom fakultetu.

Nevažeća vozačaka dozvola je propust, svojevrsni nemar

O svemu je, kazao je, razmišljao od subote do danas.

“Smatram da po načelu razmjernosti ovo što se, na žalost, dogodilo s prometnom nesrećom je nešto što se moglo dogoditi i nekom drugom. Ono što je propust s produljenjem vozačke dozvole nije vrsta prekršaja za koju bih ja od nje tražio da napusti Vladu”, rekao je Plenković.

Pohvalio je rad Žalac kao ministrice istaknuvši da je u njezinu mandatu Hrvatska s 9 posto ugovorenih sredstava došla na 65 posto ugovorenih sredstava iz EU fondova, a ambicija je da do kraja godine to bude 85 posto.

“Što se tiče vozačke dozvole koja nije bila produžena, to je propust, svojevrsni nemar, no to nije kazneno djelo već prekršaj. Ministrica je platila kaznu i izvadit će novu dozvolu”, rekao je Plenković.

Podsjetio je da su nekad vozačke dozvole trajale otprilike do 65. godine, a oni koji su mlađi krenuli polagati vozački ispit sada moraju dozvole produljivati svakih 10 godina.

Najvažnije mu je, istaknuo je, da je djevojčica koju je ministrica udarila autom dobro, da je u Osijeku dobila svu potrebnu skrb te da će se dobro oporaviti i neće imati nikakvih posljedica.

Žalac ponudila svoju ostavku u subotu i jutros

Ministrica Žalac izjavila je ranije u ponedjeljak da je jako potresena i u stanju šoka zbog prometne nesreće nakon koje je odmah, a danas još jednom, premijeru ponudila svoj mandat na raspolaganje.

Žalac je u subotu, vozeći svoj osobni automobil, naletjela na 10-godišnju djevojčicu, a kasnije se ustanovilo da je automobilom upravljala bez važeće vozačke dozvole koja joj je istekla još 2016. godine.

Nesreća se dogodila u Ulici Ćirila i Metoda, nakon što je djevojčica neoprezno prelazila cestu izvan obilježenog pješačkog prijelaza.

Dijete je najprije prevezeno u bolnicu u Vinkovcima, no zbog težine ozljeda – prijeloma desne potkoljenice, prevezena je u KBC Osijek, a ministrica ju je u subotu navečer i posjetila.

Iz Vlade su nakon nesreće poručivali kako ne vide nikakvu političku odgovornost ministrice zbog prometne nesreće te da se takva nesreća mogla dogoditi svakome.

Javnost i oporba pokrenuli su pitanje njezine odgovornosti ponajprije stoga što je vozilom upravljala bez važeće vozačke dozvole.

Ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac izjavila je u ponedjeljak kako je jako potresena zbog prometne nesreće do koje je došlo kada joj je, dok je vozila bez važeće vozačke dozvole u subotu u Vinkovcima, pred auto istrčala 10-godišnjakinja, pa je zbog toga neposredno nakon nesreće, a ponovno i danas ujutro, premijeru Andreju Plenkoviću ponudila svoj mandat na raspolaganje.

“Jako sam potresena.To što se meni dogodilo u subotu ne bih željela da se ikome dogodi. Krenula sam u trgovinu, kada mi je pred auto istrčala djevojčica. Udarila sam je, na licu mjesta sam joj pomogla koliko sam mogla, pozvali smo hitnu i policiju i prevezena je u vinkovačku bolnicu, a iz nje u KBC Osijek”, rekla je vidno uzrujana i uplakana Gabrijela Žalac novinarima u svom ministarstvu.

Dozvola joj istekla 9. lipnja 2016.

Za vozačku dozvolu je rekla kako nije ni znala da joj je istekla te priznala kako je to ne opravdava. “To me uopće ne opravdava. Tu je moja dozvola koja je istekla 9. lipnja 2016.”, pokazivala je Žalac vozačku dodajući kako je “nosi ovako ne znajući da je istekla”.

Dozvola joj je, kako je rekla, izdana 2006. te je mislila kako vrijedi do nekog trenutka kada treba ići na nekakav pregled.

“Meni je samo drago da je djevojčica dobro i da se dobro oporavlja te da će sve s njom biti u redu i to mi je najvažnije”, ponovila je Žalac više puta.

Premijeru Plenkoviću je, naglasila je, odmah u subotu kada se nesreća dogodila ponudila svoju ostavku. “I jutros sam s premijerom razgovarala o tome i ponudila mu moj mandat na raspolaganje”, rekla je Žalac.

“Ja sam ostavku ponudila iz moralnih i svih drugih razloga”, rekla je Žalac dodajući kako priznaje apsolutno sve što se dogodilo toga dana.

Pojašnjavala je da ne vozi auto otkada je u Zagrebu jer je vozi vozač, a vikendom, kad je kod kuće u Vinkovcima, vozi “kad skoči nešto obaviti”.

Ispričala se i hrvatskoj javnosti rekavši kako je vozila bez dozvole iz neznanja što je, ponovila je, ne opravdava.

Može li zbog šoka obnašati ministarsku dužnost

Nakon što je više puta spomenula šok koji je doživjela novinari su je pitali može li ona u takvom stanju uopće obavljati svoju ministarsku dužnost.

“Sigurno da mogu, ali kada malo dođem k sebi i kad se sve ovo što se događa već dva dana na neki način smiri. Meni je najvažnije da je moja susjeda, curica dobro”, poručila je.

Žalac je u subotu ujutro, vozeći svoj osobni automobil Peugeot 308, naletjela na 10-godišnju djevojčicu. Kasnije se ustanovilo da je automobilom upravljala bez važeće vozačke dozvole.

Nesreća se dogodila u Ulici Ćirila i Metoda, nakon što je djevojčica neoprezno prelazila cestu izvan obilježenog pješačkog prijelaza.

Dijete je najprije prevezeno u bolnicu u Vinkovcima, no zbog težine ozljeda – prijeloma desne potkoljenice, prevezena je u KBC Osijek, a ministrica ju je u subotu navečer i posjetila.

Iz Vlade su nakon nesreće poručivali kako ne vide nikakvu političku odgovornost ministrice zbog prometne nesreće i da se takva nesreća mogla dogoditi svakome.

Javnost i oporba pokrenuli su pitanje njezine odgovornosti ponajprije stoga što je vozilom upravljala bez važeće vozačke dozvole. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI